ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Motor Oil, η Automotive Solutions και το outsourcing της ΕΕΕΠ

Η Motor Oil, η Automotive Solutions και το outsourcing της ΕΕΕΠ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Lamda Development

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το μετοχολόγιο της Lamda Development, ανακοινώθηκαν χθες στα πλαίσια της γνωστοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης για την περίοδο Ιανουάριος -Σεπτέμβριος 2022. Σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση της Lamda Development, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 43,8% είναι το Latsis Group. Ακολουθούν ξένοι θεσμικοί επενδυτές με ποσοστό 19%, η Voxcove Holdings του Πάνου Γερμανού με 10%, οι επενδυτές λιανικής διαθέτουν το 8,4%, οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές το 7,7%, η Brevan Howard & Partners το 6,4%, η EBRD διαθέτει το 1,8% των μετοχών και η Aegean Airlines το 1,7%. Τέλος, η Lamda Development κατέχει ίδιες μετοχές που αναλογούν στο 1,3% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Automotive Solutions

Στις αρχές Ιουλίου 2022 η nrg, του ομίλου Motor Oil, εξαγόρασε το 60% της εταιρείας Automotive Solutions, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξή της στο χώρο της ηλεκτροκίνησης. Και η κίνηση αυτή τράβηξε την προσοχή, καθώς η Automotive Solutions με 20ετή παρουσία στην ελληνική αγορά αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, αντιπροσωπεύοντας κατά αποκλειστικότητα εταιρείες όπως οι EZ-GO/Cushman, Melex,Electra, K-Bus, Boschung,Taylor Dunn. Το πόσο κόστισε η εξαγορά αυτή το πληροφορηθήκαμε μόλις χθες. Η nrg κατέβαλε 3 εκατ. ευρώ για το 60% της Automotive Solutions, αλλά με leveraged buyout. Τι σημαίνει αυτό; Ότι καθώς απέκτησε κατά την εξαγορά χρηματικά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 2,09 εκατ. ευρώ η καθαρή ταμιακή εκροή για την Motor Oil ήταν μόλις 961 χιλ. ευρώ!

Outsourcing με συνταξιούχους

Στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) το outsourcing έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι μόνον οι δεκάδες συμβάσεις σε ορκωτούς ελεγκτές, ελεγκτικές εταιρείες, νομικά γραφεία και δικηγόρους για κάθε είδους έργα και υπηρεσίες, που έχει υπογράψει ο επικεφαλής της ΕΕΕΠ Δημήτρης Ντζανάτος. Πλέον στο παιχνίδι έχουν μπει και πρώην εργαζόμενοι της ΕΕΕΠ. Ενδεικτικά, προ ημερών με απόφαση του κ. Ντζανάτου ανατέθηκε στη νεοσύστατη εταιρεία Εποπτεία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΙΚΕ να παρακολουθεί την εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων οφειλών στις οποίες έχουν υπαχθεί οι κάτοχοι άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και να συντάσσει και να υποβάλλει σχετικές αναφορές. Οι υπηρεσίες θα παρασχεθούν από την Εποπτεία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΙΚΕ για 12 μήνες έναντι αμοιβής 10.000 ευρώ. Σε ποιον ανήκει η Εποπτεία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΙΚΕ που συστάθηκε μόλις προ έξι μηνών ; Σε πρώην συνδικαλιστή της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ο οποίος ήταν ελεγκτής καζίνο και ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2022 από την εποπτική Αρχή. Μάλιστα, εάν ανατρέξει κανείς στο ΓΕΜΗ θα διαπιστώσει πως στα συστατικά έγγραφα της ΙΚΕ έχει δηλωθεί ως mail το υπηρεσιακό mail του εν λόγω κυρίου στην ΕΕΕΠ. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως κάποιοι ακόμη και μετά την αποχώρηση τους από την υπηρεσία βρίσκουν τρόπους να κρατούν «ζώσα» τη σχέση τους με το Δημόσιο.

Λογιστική παράταση

Μπορεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θανάσης Πετραλιάς να είναι από τους πλέον πετυχημένους γραμματείς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο δεν είναι και θαυματοποιός. Το αναφέρουμε διότι ο μεγαλεπήβολος σχεδιασμός κάποιων στο υπουργείο Οικονομικών για την πλήρη εφαρμογή του λογιστικού πλαισίου της γενικής κυβέρνησης από όλες τις οντότητες της γενικής κυβέρνησης από την 1η Ιανουαρίου 2023 αποδείχθηκε μη ρεαλιστικός. Απαραίτητη προϋπόθεση, στο πλαίσιο της λογιστικής μεταρρύθμισης που έχει δρομολογήσει το Γενικό Λογιστήριού του Κράτους, είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης (gov-erp), μέσω του οποίου θα στηθεί η διαδικασία συγκέντρωσης όλων των αναγκαίων στοιχείων για τη σύνταξη αξιόπιστων ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και λοιπών χρηματοοικονομικών και δημοσιονομικών αναφορών των οντοτήτων της γενικής κυβέρνησης. Αυτό το σύστημα, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν κατέστη δυνατό να ενεργοποιηθεί εντός του 2022 και θα απαιτηθούν τουλάχιστον 24 μήνες για να λειτουργήσει. Έτσι, η ομαλή μετάβαση στο νέο λογιστικό πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης που θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, πήρε διετή παράταση έως το 2025.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.