ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι έγινε στη συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζιτών

Τι έγινε στη συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζιτών
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Eurokinissi

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη προσήλθαν στο ραντεβού με τον Χρήστο Σταϊκούρα χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση στα θέματα που αφορούν τη μείωση των χρεώσεων και τις αναπροσαρμογές στα επιτόκια

Έντονους διαλόγους, αντιπαραθέσεις και σκληρές εκφράσεις χαρακτήρισαν τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη προσήλθαν στο ραντεβού χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση στα θέματα που αφορούν τη μείωση των χρεώσεων και τις αναπροσαρμογές στα επιτόκια, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών να εκνευριστεί, καθώς ανέμενε να έχει στα χέρια του τους βασικούς άξονες των παρεμβάσεων για τη στήριξη των δανειοληπτών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Newsbomb.gr πως οι τραπεζιτές δεν έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση για την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων το 2023 ενώ το ίδιο συνέβη και για τις προμήθειες που επιβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το κλίμα στη συζήτηση δυναμιτίστηκε αρκετές φορές με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκαθαρίζει στους τραπεζίτες πως έχει έρθει η στιγμή να στηρίξουν την κοινωνία με τους ίδιους πάντως να προβάλλουν τυχόν ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το μόνο πεδίο που υπήρξε συμφωνία για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 30.000 ενώ για τα υπόλοιπα θέματα θα γίνει και νέα συνάντηση.

Πάντως, όπως πληροφορείται το Newsbomb, αναμένεται ανακοίνωση από τις τράπεζες για τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος με τη σειρά του θα εκδώσει σχετικό δελτίο Τύπου. Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση για το συγκεκριμένο θέμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σάββατο στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε: «Επί δύο ώρες μπινελικωνόμασταν με τους τραπεζίτες».

Πώς κατέληξαν σε συμφωνία Σταϊκούρας - τραπεζίτες για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Στη συνάντηση που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας με τις διοικήσεις των τραπεζών παρουσιάστηκε, το εγκεκριμένο από τον SSM, οι τράπεζες αναμένεται να αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου του 2023 τη στήριξη με εισοδηματικά κριτήρια σε έως 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων.

Σχετικές ειδήσεις