ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Υποχώρηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο

Eurostat: Υποχώρηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο
PIXABAY

H γενική πορεία των τιμών στην αγορά είναι ελαφρά καθοδική και αποτελεί προάγγελο πιθανής νέας υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο

Τον 5ο χαμηλότερο εναρμονισμένο πληθωρισμό σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021) ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης κατέγραψε τον Δεκέμβριο η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών επιβραδύνθηκε στο 7,6%, έναντι 8,8% που ήταν τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Η Ελλάδα είχε επίσης την 5η καλύτερη επίδοση σε μηνιαία βάση (μεταβολή των τιμών τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), στο -0,6%, που σημαίνει ότι η γενική πορεία των τιμών στην αγορά είναι ελαφρά καθοδική και αποτελεί προάγγελο πιθανής νέας υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία της Eurostat για το σύνολο της ευρωζώνης δίνουν λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες λόγω των σοκ που έχουν προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία. Ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο στο 9,2%, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο. Σε 17 κράτη-μέλη σημειώθηκε αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των τιμών.

Τα στατιστικά δεδομένα φανερώνουν πάντως μία σταθερά ισχυρή υποβόσκουσα πληθωριστική δυναμική, καθώς ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε ελαφρά στο 6,9%, σε μία υπενθύμιση πως η κανονικότητα δεν θα επανέλθει άμεσα.

Η ενέργεια παραμένει ο κύριος πληθωριστικός παράγοντας, ωστόσο ο ετήσιος ρυθμός των ανατιμήσεων στην κατηγορία αυτή εκτιμάται πως υποχώρησε στο +25,7%, από το +34,9% που είχε υπολογιστεί τον Νοέμβριο, ενώ υπάρχουν ελπίδες για περαιτέρω υποχώρηση τον Ιανουάριο, δεδομένου του ήπιου χειμώνα που βιώνει η Ευρώπη και των μεγάλων αποθεμάτων που έχουν εξασφαλίσει τα κράτη-μέλη.

Προβληματισμό σε ολόκληρη την ευρωζώνη προκαλεί το σταθερά υψηλό και αυξανόμενο κόστος των τροφίμων.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα οδηγήσει σε μικρότερης κλίμακας αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Στο 7,6% διαμορφώνεται στην Ελλάδα για τον Δεκέμβριο

Κικίλιας: «Ρεκόρ τους επιβάτες στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας»

Γαλλία: Υποχώρησε από τα υψηλά του Νοεμβρίου ο πληθωρισμός