ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το ΤΧΣ και ο Γολγοθάς του Ανδρέα Γεωργίου

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το ΤΧΣ και ο Γολγοθάς του Ανδρέα Γεωργίου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Γολγοθάς του Ανδρέα Γεωργίου

Η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, του τέως επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παραμένει σε εκκρεμότητα για 12 έτη. Στο διεθνή Τύπο, στην ΕΕ, αλλά και στην Ουάσιγκτον έχει πάρει διαστάσεις δίωξης ενός τεχνοκράτη που έκανε σωστά τη δουλειά του και στοχοποιήθηκε με σκοπό να καλυφθούν εκείνοι που θέλουν να αποσείσουν από πάνω τους την ευθύνη για την οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα το 2009 και αναγκάστηκε να μπει στα μνημόνια το 2010. Στις 16 Ιανουαρίου 2023, ο Αρειος Πάγος θα εκδικάσει την έφεση του Γεωργίου σχετικά με την πολιτική καταδίκη του για «απλή συκοφαντία» το 2017. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους, ο Γεωργίου υπερασπίστηκε τα στατιστικά που παρήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ κατά τη θητεία του και επέκρινε προηγούμενα στατιστικά στοιχεία που είχαν σκόπιμα αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της δημοσιονομικής σπατάλης. Η εγκυρότητα των δηλώσεών του δεν αμφισβητήθηκε. Αλλά πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ προσέφυγε σε βάρος του και πέτυχε με μια αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση να τον καταδικάσει πρωτόδικα για «απλή συκοφαντία». Παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα εξετάσει το εάν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Ανδρέα Γεωργίου όταν καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν είχε βάλει προς ψηφοφορία τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πριν ανακοινωθούν. Γιατί προσέφυγε στο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν το αίτημά του να υποβάλει προδικαστική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την έννοια της «αποκλειστικής ευθύνης» όπως την υιοθετεί η Eurostat που αναφέρει ότι ο επικεφαλής της στατιστικής αρχής έχει «την αποκλειστική ευθύνη να αποφασίσει στατιστικές μέθοδους, πρότυπα και διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής υποστήριξη προς τον Ανδρέα Γεωργίου παραμένει ισχυρή και αταλάντευτη, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες δηλώσεις της διεθνούς στατιστικής κοινότητας και ένα κείμενο υποστήριξης που υπεβλήθη στις 19 Δεκεμβρίου 2022 στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Αποχωρεί η Αθανασοπούλου;

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών και τις οποίες μεταφέρουμε με επιφύλαξη φέρουν την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου να έχει υποβάλει την παραίτησή της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για προσωπικούς λόγους. Κατά τις εν λόγω πληροφορίες, ο σύζυγος της κ. Αθανασοπούλου εργάζεται στο εξωτερικό και η ίδια έχει ήδη μείνει πολύ καιρό στην Ελλάδα επιτελώντας τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως. Υπενθυμίζεται πως η κ. Αθανασοπούλου έως τα τέλη του 2021 εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και αποδέχθηκε να έρθει στην Ελλάδα για να λάβει την «ηλεκτρική καρέκλα» του ιδιωτικού χρέους στην οποία από το 2017 καθόταν ο Φώτης Κουρμούσης. Ολόκληρο το 2022 η κ. Αθανασοπούλου προσπάθησε να ενδυναμώσει τη χρήση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων και τα θέσει τα θεμέλια ώστε να υλοποιηθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων του Ν.4738/2020. Μάλιστα, οι τραπεζίτες γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως είναι και επίμονη και εργασιομανής. Ομολογουμένως, η πιθανή αποχώρηση της από το οικονομικό επιτελείο θα δυσκολέψει τα πράγματα για τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Στρατηγική αποεπένδυσης

Θέμα εβδομάδων θεωρείται η δημοσιοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η στρατηγική αποεπένδυσης εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του 2022 και από ότι διαφαίνεται θα είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένη χρονικά προκειμένου να μην επηρεαστεί από τις εκλογές. Στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες με βάση τις οποίες η αρχή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ θα γίνει με την Τράπεζα Πειραιώς για την οποία άλλωστε έχει ήδη εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον. Επί του θέματος ωστόσο λόγο έχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αναμένουν και αυτά να πληροφορηθούν τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Και από ότι διαφαίνεται θα παιχτεί σκληρό ροκ γύρω από το μέτωπο αυτό…

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τον Φεβρουάριο θέτουν ως χρονικό ορόσημο για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία αποζημίωσης των 750 εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τον Ειδικό Διαχειριστή, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τελευταίο βήμα για την παράδοση των ναυπηγείων όμιλο του Γιώργου Προκοπίου «ελεύθερων βαρών». Η μεταβίβαση του τμήματος των ναυπηγείων που ελέγχει η Ειδική Διαχείριση θα δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπόλοιπου τμήματος του συγκροτήματος που κατέχει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, για το οποίο επίσης έχει πλειοδοτήσει ο όμιλος Προκοπίου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.