ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το mega – ενοίκιο της ΑΑΔΕ, ο Μαέστρος επενδυτής και ο ΕΟΑΝ

Το mega – ενοίκιο της ΑΑΔΕ, ο Μαέστρος επενδυτής και ο ΕΟΑΝ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το mega – ενοίκιο της ΑΑΔΕ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες χαρακτηρίζεται ο διαγωνισμός για την μίσθωση του ακινήτου που θα στεγάσει τις Κεντρικές Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Γιατί; Η ΑΑΔΕ διενεργεί μειοδοτική δημοπρασία για να εκμισθώσει ένα τεράστιο ακίνητο που θα διαθέτει χώρους μικτής επιφάνειας περίπου 26.570 τ.μ., με 15 θέσεις στάθμευσης για υπηρεσιακά οχήματα και 5 θέσεις στάθμευσης για υπηρεσιακά δίκυκλα. Η ΑΑΔΕ αναζητά ένα ακίνητο που είναι λειτουργικά ανεξάρτητο. Θα πρέπει να βρίσκεται εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων ή των όμορων σε αυτόν δήμων και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 800 μέτρων από μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ θα πρέπει να είναι και εύκολα προσπελάσιμο και από μεγάλους οδικούς άξονες. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εμφανίζεται διατεθειμένη να καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα έως 374.000 ευρώ, δηλαδή 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Και για μια δωδεκαετή περίοδο μίσθωσης, κατά την οποία το μίσθωμα θα είναι σταθερό για τρία έτη και εν συνεχεία θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει πως ο εκμισθωτής μέσα σε μια περίοδο 12 ετών θα εισπράξει κατ’ ελάχιστον μίσθωμα ύψους 53,8 εκατ. ευρώ ! Η δημοπρασία για την μίσθωση του ακινήτου που θα στεγάσει τις Κεντρικές Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα διεξαχθεί σε 16 ημέρες από σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου 2023. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για την εξέλιξη …

Ο Μαέστρος επενδυτής

Ο Κύπριος Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου, ιδρυτικός πρόεδρος, μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Αθηνών και πρόεδρος της Κυπριακής Μουσικής Ακαδημίας είναι γνωστός διεθνώς για τις καλλιτεχνικές του περγαμηνές. Για όσους δεν τον γνωρίζουν αρκεί να πούμε πως το 2015 έγινε ο πρώτος Έλληνας Μαέστρος που διηύθυνε την περίφημη Συναυλία της Κυριακής της Αναστάσεως στον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη. Ωστόσο, ο Γιάννης Χατζηλοΐζου φέρεται πως έχει και επιχειρηματικές ανησυχίες. Το 2019 απέκτησε την ΠΕΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, την οποία μετονόμασε σε ETI GLOBAL PROJECTS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ. Με όχημα την ETI GLOBAL PROJECTS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ προχωρεί σήμερα σε μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην Αρχαία Ήλιδα, στην Αμαλιάδα. Η εν λόγω επένδυση ύψους 37,5 εκατ. ευρώ αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας πέντε αστέρων δυναμικότητας 235 δωματίων και 526 κλινών. Το έργο υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και η ETI GLOBAL PROJECTS θα επιχορηγηθεί με 10 εκατ. ευρώ για την τουριστική της επένδυση. Ομολογουμένως, ο Κύπριος Μαέστρος είναι τολμηρός και ευρηματικός και στις επενδύσεις του.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΑΝ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2023 του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος προβλέπει έσοδα 16,9 εκατ. ευρώ και δαπάνες 14,9 εκατ. ευρώ, ήτοι είναι πλεονασματικός κατά 2 εκατ. ευρώ. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ωστόσο υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τον οργανισμό του ΕΟΑΝ το Διοικητικό του Συμβούλιο χαράζει την πολιτική του Οργανισμού και καθορίζει τα μέσα εφαρμογής της για την εκπλήρωση των σκοπών, ωστόσο τίποτα δεν προχωρά εάν δεν υπάρξει υπογραφή του υπουργού. Ακόμη και εάν το ΔΣ του ΕΟΑΝ εισηγείται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα όπως τα προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων, το ύψος των ετήσιων εισφορών και των ανταποδοτικών τελών που καταβάλουν οι φορείς των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), για τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων του ΕΟΑΝ, για τη σήμανση των συσκευασιών , τις εγκρίσεις των φορέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, κ.α.., στο τέλος η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από το υπουργείο. Οπότε και στα έξοδα του ΕΟΑΝ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει λόγο…

Η στήριξη Βεσυρόπουλου

Μια μεγάλη, πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση στους εξουσιοδοτούμενους οργανισμούς που εμπλέκονται στην έκδοση και χορήγηση δελτίων διαμετακόμισης TIR («Transports Internationaux Routiers» — Διεθνείς Οδικές Μεταφορές) προχώρησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Το δελτίο TIR είναι ένα έγγραφο τελωνειακής διαμετακόμισης που χρησιμοποιείται για να αποδείξει την ύπαρξη διεθνούς ασφάλειας για τους δασμούς και φόρους για τα εμπορεύματα που μεταφέρονται υπό το σύστημα TIR, εντός του ορίου των ποσών που καθορίζονται από τα συμβαλλόμενα μέρη και υπό τους όρους που προβλέπει η σύμβαση TIR. Κάθε δελτίο TIR έχει έναν μοναδικό αριθμό αναφοράς. Ένα δελτίο TIR μπορεί να έχει 4, 6, 14, ή 20 παραστατικά, καθώς ένα ζευγάρι των παραστατικών χρησιμοποιείται ανά χώρα. Ο αριθμός των παραστατικών δείχνει τον αριθμό των χωρών που μπορούν να διέλθουν τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρών αναχώρησης και προορισμού, υπό την κάλυψη αυτού του τύπου δελτίου, πχ 20φυλλο δελτίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια μεταφορά TIR μέσω έως και 10 χωρών. Κάθε ξεχωριστό δελτίο TIR μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μια μεταφορά. Όταν η μεταφορά έχει περατωθεί σε τελωνείο προορισμού των εμπορευμάτων, ο οδηγός πρέπει να παραδώσει πίσω το δελτίο TIR δεόντως θεωρημένο από τις τελωνειακές αρχές της χώρας προορισμού. Οι τελωνειακές αρχές πρέπει να επιβεβαιώσουν αμέσως τον τερματισμό της μεταφοράς, ηλεκτρονικά μέσω SafeTIR. Το δελτίο TIR επιστρέφεται στο σωματείο, από όπου το προμηθεύτηκε ο οδηγός, και αποστέλλεται στην Παγκόσμια Ένωση Μεταφορέων (IRU) για τελικό έλεγχο και αρχειοθέτηση. Μέχρι σήμερα οι οργανισμοί που εμπλέκονται στην έκδοση και χορήγηση δελτίων διαμετακόμισης TIR έπρεπε να καταθέτουν τραπεζική εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 600.000 ευρώ, για την πληρέστερη εξασφάλιση ενδεχομένων απαιτήσεων του Δημοσίου από τυχόν παραβάσεις . Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος με απόφασή του μείωσε αισθητά το ύψος της εν λόγω εγγύησης στα 240.000 ευρώ, όριο που θα επανεξετασθεί τον Ιούνιο του 2023.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.