ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μετακομίσεις της Alpha Bank, η Intrakat και οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς

Οι μετακομίσεις της Alpha Bank, η Intrakat και οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Εξάμηνο μετακομίσεων

Εξάμηνο μετακομίσεων θα είναι το προσεχές για την Alpha Bank, με τη Διοίκηση και το προσωπικό τη τράπεζας να είναι σε διαρκείς μετακινήσεις. Ο λόγος δεν είναι η εθελουσία έξοδος που ετοιμάζει η τράπεζα και θα ανακοινωθεί σύντομα, αλλά η ανακαίνιση του κεντρικού κτηρίου του πιστωτικού ιδρύματος που θα διαρκέσει για ένα εξάμηνο. Για το λόγο αυτό το προσωπικό της τράπεζας μετακομίζει προσωρινά σε γραφεία στην πλατεία Κοτζιά και στην Αιόλου, και θα επιστρέψουν στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην οδό Σταδίου προς τα μέσα του καλοκαιριού. Στο μεταβατικό αυτό διάστημα, μεγάλο μέρος του προσωπικού θα εργάζεται με τηλεργασία.

Η αύξηση κεφαλαίου της Intrakat

«Κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat. Από τη μία η δέσμευση των βασικών μετόχων και από την άλλη η πορεία του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο καταδεικνύουν ότι η εταιρεία θα βρει τα χρήματα και με το παραπάνω. Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον είναι το τι θα γίνουν τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην εισηγμένη. Η νέα Διοίκηση της Intrakat σχεδιάζει να «ψωνίσει». Έχει στο στόχαστρο τρεις εξαγορές που θέλει να προχωρήσει μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Οι δύο πρώτες αφορούν στις ελληνικές εταιρείες WATT και ΤΕΚΑΛ που έρχονται και συμπληρώνουν τις δραστηριότητες της Intrakat εντός συνόρων. Ενώ η τρίτη εξαγορά αφορά σε μια εκ των τριών μεγαλύτερων κατασκευαστικών της Ρουμανίας, με ανεκτέλεστο άνω των 500 εκατ. ευρώ και σημαντικές προοπτικές στη γειτονική χώρα. Αυτή η κίνηση αποδεικνύει ότι η νέα Διοίκηση της Intrakat, εκτός από λεφτά έχει και όραμα.

Οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Γραμματέων των υπουργείων, η θητεία των οποίων έχει λήξει. Και η παράταση που δίνεται δεν είναι ολιγοήμερη, αλλά πολύμηνη. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2023. Και αυτό γίνεται διότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να δρομολογηθούν εγκαίρως οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων των Υπηρεσιακών Γραμματέων, λόγω των επικείμενων εκλογών. Ο νόμος ήδη προβλέπει πως η θητεία των Υπηρεσιακών Γραμματέων είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη τριετία. Με την τροπολογία προστίθεται η πρόβλεψη πως οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς, των οποίων η θητεία έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί, εξακολουθούν και ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέου Υπηρεσιακού Γραμματέα. Αποσαφηνίζεται δε πως η θητεία των Υπηρεσιακών Γραμματέων που λήγει έως τις 30.4.2023 παρατείνεται έως τις 31.10.2023. Και όπως προαναφέρθηκε αυτό γίνεται διότι έως τότε θα έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, η οποιοδήποτε εκλογικό σενάριο…

Οι δημόσιες επενδύσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται όπως μαθαίνουμε η νομοθετική πρόταση της Ernst & Young για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η Ernst & Young είναι ο τεχνικός σύμβουλος που έχει λάβει το σχετικό mandate από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικουρεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως πληροφορούμαστε, οι προτάσεις της αποσκοπούν στο να παύσει ο κατακερματισμός και η σπατάλη πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και να καταστεί ενιαία η παρακολούθηση των έργων. Το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν θα προλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης να περάσει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία πριν τις εκλογές. Σημειώνεται πως οι συνολικές εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν το 2022 στο ποσό των 11,025 δισ. ευρώ. Στο εθνικό σκέλος εκταμιεύτηκε το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ήτοι 1,696 δισ. ευρώ. Στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, όπου περιλαμβάνονται τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, η εκτέλεση ανήλθε στα 6,486 δισ. ευρώ. Αν αθροιστούν και οι εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2,84 δισ. ευρώ οι συνολικές εκταμιεύσεις του ΠΔΕ ανήλθαν σε 11,025 δισ. ευρώ.

Οι αντικειμενικές αξίες

Ένα ακόμη project που τρέχει στη βάση της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στην Ελλάδα από την ΕΕ, σχετίζεται με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών στις αγροτικές περιοχές. Το σχετικό project είναι εξαιρετικά σύνθετο, καθώς απαιτεί τη δημιουργία μιας τεράστιας υπολογιστικής βάσης που θα τροφοδοτείται με γεωχωρικά δεδομένα. Αλλά και οι αρχικές αξίες θα πρέπει να υπολογιστούν με ακριβή τρόπο με την επιστράτευση για ακόμη μια φορά των ειδικών εκτιμητών. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο και δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το 2025.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.