ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τραπεζικά μερίσματα, οι κάλπες του ΣΜΕΧΑ και η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων

Τα τραπεζικά μερίσματα, οι κάλπες του ΣΜΕΧΑ και η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι κάλπες του ΣΜΕΧΑ


Την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) εξασφάλισε ο Σπύρος Κυρίτσης, κατά τις αρχαιρεσίες των χρηματιστών. Σημειώνεται ότι σε αυτές μετείχαν οι εκπρόσωποι από 17 χρηματιστηριακές επιχειρήσεις. Η η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου των Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών είναι η ακόλουθη: πρόεδρος: Κυρίτσης Σπυρίδων. Αντιπρόεδροι: Χρυσοχοΐδης Νικόλαος, ΤζιΆνο Τζουζεππε. Γενικός γραμματέας: Χαρατσής Ευάγγελος. Ταμίας: Δεπόλας Παύλος. Μέλη: Γαλλίκας Γε’ωργιος και Βλαχόπουλος Αθανάσιος.

Η διανομή μερίσματος

Το «μπαλάκι» στις τράπεζες πετάει ο επικεφαλής του SSM, του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ένρια, σχετικά με τη διανομή μερίσματος. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης στην σύντομη παραμονή του στην Ελλάδα ήταν σαφής στους συνομιλητές του για το τί μέλλει γενέσθαι με τη διανομή μερισμάτων. Όπως ξεκαθάρισε, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για τη διακύμανση των εποπτικών τους κεφαλαίων στο βασικό σενάριο, που προνοεί ήπια και μικρής διάρκειας ύφεση, αλλά και στο αρνητικό σενάριο, το οποίο προβλέπει πιο αρνητικές παραδοχές για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των επιτοκίων. Εφόσον οι τραπεζικές Διοικήσεις μπορέσουν να αποδείξουν ότι η διανομή μερίσματος δεν θα τους στερήσει τη δυνατότητα να παραμείνουν πάνω από τις εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, ακόμη και στο αρνητικό σενάριο, τότε ο SSM θα δώσει το «πράσινο φως». Οπότε η μπάλα είναι στο γήπεδο των τραπεζών…

Υπό εκκαθάριση…

Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει παραδείγματα που δείχνουν πως «κουτσοί και στραβοί» έχουν πρόσβαση στον αναπτυξιακό νόμο και πως με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων επιχορηγούνται και ενισχύονται project αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών, που δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από το Τμήμα Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων του υπουργείου Ανάπτυξης. Και όταν λέμε επαρκώς αναφερόμαστε αφενός στην ικανότητα τους να φέρουν εις πέρας την επένδυση, αφετέρου στην προέλευση των χρημάτων των εν λόγω επενδυτών, τα οποία αναβαπτίζονται (ξεπλένονται) μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Αυτό το έλλειμμα του Τμήματος Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων του υπουργείου Ανάπτυξης καταδείχθηκε χθες με τον πλέον εμφανή τρόπο. Εξηγούμαστε. Τόσο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης όσο και στη Διαύγεια δημοσιεύθηκε απόφαση του Τμήματος Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούσε στην έγκριση επενδυτικού σχεδίου επιχείρησης με την επωνυμία Μινωικές Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο είχε ενδιαφέρον. Αφορούσε στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενου 5D κινηματογράφου, από 48 θέσεις σε 78 θέσεις. Πρόκειται για κινηματογράφο που βρίσκεται εντός του ψυχαγωγικού πάρκου Experience Creta στο Ηράκλειο Κρήτης. Το ύψος της επένδυσης θα ανερχόταν στα 4,4 εκατ. ευρώ και το 1,9 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα προερχόταν από επιχορήγηση του αναπτυξιακού νόμου. Ωστόσο, παρά την έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης τίποτα από αυτά δεν θα γίνει. Ο λόγος είναι πως η επιχείρηση Μινωικές Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη ΙΚΕ έχει τεθεί ήδη υπό εκκαθάριση. Θα αρκούσε ένα τηλέφωνο του Τμήματος Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων του υπουργείου Ανάπτυξης για να το πληροφορηθεί. Ωστόσο, τα στελέχη του υπουργείου εγκρίνουν και απορρίπτουν «αυτιστικά» τα επενδυτικά σχέδια και δεν έχουν ορθές διαδικασίες, ώστε να αποφεύγουν να δημοσιεύουν στο ΦΕΚ και στη Διαύγεια επιχορηγήσεις έργων που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ…

Κόβοντας χρήμα

Πως με 3,8 εκατ. ευρώ μπορείς να δημιουργήσεις έσοδα 44,3 εκατ. ευρώ; Είτε πρέπει να είσαι star fund manager ή κεντρικός τραπεζίτης. Στη δεύτερη περίπτωση η δημιουργία εσόδων 44,3 εκατ. ευρώ, μέσω επένδυσης 3,8 εκατ. ευρώ απαιτεί μόλις δύο τζίφρες. Αυτές τις υπογραφές έβαλαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, εγκρίνοντας προ ημερών την κοπή και την κυκλοφορία 154.500.000 μεταλλικών κερμάτων, συνολικής ονομαστικής αξίας 44, 31 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των συναλλακτικών αναγκών έτους 2023. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος θα προβεί στην κοπή και τύπωση 6.500.000 κερμάτων των 2 ευρώ, 10.000.000 κερμάτων του 1 ευρώ, 19.000.000 κερμάτων των 50 λεπτών, 39.000.000 κερμάτων των 20 λεπτών, 28.000.000 κερμάτων των 10 λεπτών, 13.000.000 κερμάτων των 5 λεπτών, 17.000.000 κερμάτων των 2 λεπτών και στην κοπή 22.000.000 κερμάτων του 1 λεπτού. Για τα έξοδα κοπής, τύπωσης και κυκλοφορίας των 154.500.000 μεταλλικών κερμάτων θα απαιτηθούν 3,8 εκατ. ευρώ! Δηλαδή το μέσο κόστος κοπής του κάθε κέρματος θα ανέλθει στα 2 λεπτά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.