ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fourlis, η παρενόχληση και η φορολογική συμμόρφωση

Η Fourlis, η παρενόχληση και η φορολογική συμμόρφωση

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Αντίο Fourlis στην Τουρκία

Δεν εξέπληξε κανέναν η απόφαση του Ομίλου Fourlis να προχωρήσει στην πώληση της δραστηριότητας της Intersport στην Τουρκία στον Όμιλο Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi. Η συναλλαγή αποτίμησε την Intersport Atletik Mağazacılık ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, τον δικαιοπάροχο του σήματος Intersport και The Athlete’s Foot, που λειτουργεί δίκτυο 12 καταστημάτων, στα 3 εκατ. ευρώ. Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με τον καλπάζοντας πληθωρισμό στην γειτονική χώρα είχε δυσχεράνει την κατάσταση για την Fourlis. Να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση που αφορά στην εμπορική δραστηριότητα γινόταν σε τοπικό νόμισμα, ενώ η χρηματοδότηση των επενδύσεων της Fourlis στην Τουρκία σε ευρώ. Τα μεγέθη τους Τουρκίας δεν είχαν ποτέ μεγάλη συμβολή στα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου Fourlis. Για τη ακρίβεια περίπου το 3% των συνολικών πωλήσεων σχετίζεται με την Τουρκία. Έτσι, η απόφαση για αποεπένδυση δεν ήταν επίπονη.

Προβάδισµα για την Dimand

Προβάδισµα για την επικράτηση στον διαγωνισµό του Ταµείου Χρηµατοδότησης ∆ικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧ∆ΙΚ), για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, φέρεται να έχει αποκτήσει η Dimand Real Estate. Πηγές της αγοράς επισηµαίνουν ότι η επιτροπή του διαγωνισµού φαίνεται πως έχει καταλήξει στην πρόταση της εισηγµένης, έχοντας παράσχει θετική ψήφο. Θα ακολουθήσει η επισηµοποίηση της θετικής αυτής εισήγησης προς το διοικητικό συµβούλιο του ΤΑΧ∆ΙΚ, προκειµένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της υπογραφής σχετικής σύµβασης.

Οι δημόσιες συμβάσεις

Στην αναβάθμιση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων προχωρεί η Κοινωνία της Πληροφορίας. Απώτερος στόχος της παρέμβασης είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους των προμηθειών, η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών και η αύξηση της διαφάνειας. Πρόκειται για έργο συνολικής αξίας της τάξεως των 8,4 εκατ. ευρώ, με το οποίο επιδιώκεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω ψηφιακά η πλατφόρμα μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί για τις δημόσιες προμήθειες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 24η Φεβρουαρίου.

Η φορολογική συμμόρφωση

Επιδείνωση της φορολογικής συμμόρφωσης δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όπως φαίνεται αναγκάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιλέγουν την πληρωμή των καθημερινών τους υποχρεώσεων και να αφήνουν απλήρωτα τα χρέη στην εφορία. Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022 η εικόνα είναι επιδεινωμένη, καθώς εμπρόθεσμα εισπράχθηκε μόλις το 76,95% των βεβαιωμένων φόρων. Δηλαδή δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους 23 ευρώ σε κάθε 100 ευρώ βεβαιωμένου φόρου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο οφειλόμενο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 έπρεπε να πληρωθούν 3,05 δισ. ευρώ. Ωστόσο εμπρόθεσμα στην εφορία καταβλήθηκαν μόνον τα 2,26 δισ. ευρώ, ήτοι το 74,6% του συνολικού φόρου.

Η παρενόχληση στο Δημόσιο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία σε φορείς του Δημοσίου. Το πρωτοποριακό είναι πως οι διατάξεις της απόφασης Βορίδη εφαρμόζονται σε εργαζόμενους και απασχολούμενους σε φορείς του δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής τους και τη σχέση εργασίας του. Οι αναφορές για τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία θα μπορούν να υποβάλλονται ακόμη και αν έχει λήξει η εργασιακή σχέση, στο πλαίσιο της οποίας φέρεται ότι εκδηλώθηκε σε βάρος του εργαζόμενο το περιστατικό ή η συμπεριφορά. Πέραν της δικαστικής προστασίας το άτομο έχει δικαίωμα υποβολής καταγγελίας ενώπιον του Συνηγόρου του Πολίτη, εντός του φορέα, όπου παρέχεται η εργασία ή σε εποπτεύοντα φορέα και ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, εφόσον έχει υποβληθεί καταγγελία στους αρμοδίους φορείς και δεν έχουν επιληφθεί αρμοδίως μέσα σε 90 ημέρες. Η απόφαση προβλέπει πως ο φορέας, εφόσον λάβει γνώση της παραβίασης υποχρεούται να λάβει τα απαραίτητα πρόσφορα και ανάλογα μέτρα κατά περίπτωση σε βάρος του καταγγελλόμενου, προκειμένου να εμποδιστεί και να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό ή συμπεριφορά, ακόμα και κατά το διάστημα διερεύνησης της σχετικής καταγγελίας. Στις διατάξεις που ξεχωρίζουν είναι εκείνη που προβλέπει πως . κάθε πρόσωπο που υφίσταται περιστατικό βίας και παρενόχλησης σε βάρος του, έχει δικαίωμα να απουσιάσει δικαιολογημένα από τον εργασιακό χώρο για εύλογο χρόνο που δεν δύναται να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες, χωρίς στέρηση μισθού ή άλλη δυσμενή συνέπεια, εφόσον κατά την εύλογη πεποίθησή του υφίσταται επικείμενος σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά του.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.