ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αργούς ρυθμούς προχωράει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Με αργούς ρυθμούς προχωράει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Με αργούς ρυθμούς προχωράει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», καθώς οι εκκρεμείς αιτήσεις (12.500) φθάνουν το 38% αυτών που έχουν υποβληθεί, με αποτέλεσμα επιδοτήσεις ύψους 260 εκατ. ευρώ να μην μπορούν να εκταμιευθούν. Από τις 37.000 που έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 21.000 και έχουν εκταμιευθεί 390 εκατ. ευρώ, 3.500 είναι σε διαδικασία αξιολόγησης, ενώ 62 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της πληρωμής.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές φθάνουν ακόμη και τους έξι μήνες, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζας να ενοχοποιεί τους εμπλεκόμενους μηχανικούς αποδίδοντάς τες σε παραλείψεις των φακέλων και αναντιστοιχίες των διαφόρων δικαιολογητικών που προσκομίζονται με αυτά που έχουν αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα, και τους μηχανικούς να κάνουν λόγο για «ασχετοσύνη» του ελεγκτή σε σχέση με το αντικείμενο που έχει αναλάβει και «περιπαικτικές μέχρι και προσβλητικές» παρατηρήσεις που έχουν γίνει το πρόσχημα για να καθυστερούν οι πληρωμές του προγράμματος.

Στις προτάσεις μάλιστα που καταθέτουν από κοινού προ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΤΕΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών μεταξύ άλλων θέτουν θέμα αναβάθμισης των εργασιών ελέγχου από εξειδικευμένο προσωπικό με τεχνική γνώση του αντικειμένου.

Οι δύο φορείς μεταφέρουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων που άπτονται της αρμοδιότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), όπως έχουν καταγραφεί από καταγγελίες μελών τους. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αιτημάτων τελικής εκταμίευσης και σημειώνεται ως «παράδοξο» ότι συμβαίνει πολύ συχνά, αν όχι συνήθως, ο χρόνος απάντησης να μεγαλώνει όσο οι παρατηρήσεις τελειώνουν και η έγκριση προχωρεί προς το τέλος της.

Οι ελεγκτές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εμφανίζονται να ζητούν επίσης δικαιολογητικά για τα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στον οδηγό του προγράμματος, καθώς και υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων που επίσης δεν αναφέρονται στον οδηγό και δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Ζητείται, για παράδειγμα, από τον ωφελούμενο υπεύθυνη δήλωση ότι το επάγγελμά του είναι «ιδιώτης», όταν όλα τα παραστατικά αναγράφουν ήδη προς «ιδιώτη», κάτι που ουσιαστικά οδηγεί τους ωφελουμένους να συντάξουν ψευδή δήλωση, αφού ουσιαστικά επάγγελμα «ιδιώτης» δεν υφίσταται.

Επίσης ζητείται υπεύθυνη δήλωση από προμηθευτές και μηχανικούς για το καθεστώς ΦΠΑ στο οποίο ανήκουν και το ποσοστό που έχει στο τιμολόγιό τους, όταν στο παραστατικό αναγράφεται ακριβώς ΦΠΑ 24% και όλα τα παραστατικά πλέον είναι υποχρεωτικό να διαβιβάζονται στο πληροφοριακό σύστημα myData του υπουργείου Οικονομικών, που είναι συνδεδεμένο με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ενδεικτικά παραδείγματα που αναφέρονται στην κοινή επιστολή των δύο φορέων.