ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πιθανό σενάριο η αύξηση στα 800 ευρώ - Πώς θα επηρεαστεί το επίδομα ανεργίας

Κατώτατος μισθός: Πιθανό σενάριο η αύξηση στα 800 ευρώ - Πώς θα επηρεαστεί το επίδομα ανεργίας

Αναλυτικά τα επικρατέστερα σενάρια για την νέα αύξηση του κατώτατου - Με την νέα αύξηση που θα πάρει ο κατώτατος μισθός θα επηρεαστεί και το επίδομα ανεργίας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρέλαβε την μελέτη του ΚΕΠΕ για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, το οποίο έχει λάβει υπόψη τα υπομνήματα όλων των αρμόδιων φορέων. Αναμένεται η εισήγηση του κ. Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι την Παρασκευή, 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA τα επικρατέστερα σενάρια για την νέα αύξηση του κατώτατου είναι τα εξής:

Η αύξηση για τον κατώτατο μισθό αναμένεται να κυμανθεί από 7,75% έως 9,6%. Δηλαδή να αυξηθεί από 55,2 ευρώ έως και 68,4 ευρώ και να διαμορφωθεί μεταξύ των 768 ευρώ και των 781 ευρώ μεικτά.

Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται είναι να αυξηθεί στα 800 ευρώ. Δηλαδή να αυξηθεί κατά 12,2% και αυτό σημαίνει αύξηση 87 ευρώ.

«Το καλό σενάριο είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ μεικτά»

Για το θέμα του κατώτατου μισθού μίλησε στο MEGA ο εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος.

«Το καλό σενάριο είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ μεικτά. Από όσο αναφέρουν οι πληροφορίες, σίγουρα η αύξηση του κατώτατου θα κινηθεί στα 7, 75% για να είναι αντίστοιχη με την αύξηση των συντάξεων», τόνισε.

Και επεσήμανε πως εάν ο κατώτατος αυξηθεί στα 800 ευρώ, τότε « θα υπάρξει και ένα σενάριο μείωσης των αντίστοιχων εισφορών. Εκεί χρειάζεται και λίγο προσοχή γιατί έχουν μειωθεί κατά κύριο λόγο οι εισφορές που αντιστοιχούσαν σε υπέρ τρίτων τμήματα ποσών που χορηγούνταν ως μη μισθολογικό κόστος. Και εάν πάμε σε περαιτέρω μείωση των εισφορών θα πρέπει να ακουμπήσουμε τις εισφορές για τις κύριες συντάξεις ή για την υγειονομική περίθαλψη ή ξανά για τις επικουρικές συντάξεις», συμπλήρωσε.

Επίσης ρωτήθηκε πόσο θα μειωθούν οι εισφορές. « Εάν συνεχίσουμε το μοντέλο της προηγούμενης περιόδου μπορεί να είναι από 0,5% έως και 0, 6%. Αυτό αφορά κυρίως μείωση εισφορών που χορηγούνται σήμερα στον ΟΑΕΔ είτε για κατάρτιση είτε για επιδοτούμενα προγράμματα. Αυτήν την περίοδο ευτυχώς επιδοτούνται από άλλες πηγές. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει την ευελιξία να μειώσει τις εισφορές από αυτόν τον κουμπαρά», σημείωσε.

«Εάν πάμε στο σενάριο που ο κατώτατος μισθός ακουμπήσει τα 800 ευρώ σίγουρα θα συνοδευτεί από μείωση των εισφορών. Γιατί μια τόσο μεγάλη αύξηση του μεικτού κατώτατου μισθού επηρεάζει πάρα πολύ τα δεδομένα και των εργοδοτών αλλά σε δεύτερη φάση επηρεάζει και τα φορολογικά δεδομένα», είπε μεταξύ άλλων.

Η αύξηση του κατώτατου και το επίδομα ανεργίας

Με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει 1η Απριλίου θα αυξηθεί και το επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικά:

  • Εάν το επίδομα αυξηθεί 7,75% τότε θα διαμορφωθεί στα 471,95 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα
  • Εάν το επίδομα αυξηθεί 9,6% τότε θα ανέλθει στα 480 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα
  • Εάν το επίδομα αυξηθεί 12,2% τότε θα ανέλθει στα 491,40 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Οι εκλογές στην ώρα τους - Στο υπουργικό ο κατώτατος μισθός

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για την αύξηση - Τι λένε οι νέοι

Κατώτατος μισθός: «Κλείδωσε» το ύψος της αύξησης - Η ανακοίνωση την Παρασκευή