ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Πότε πληρώνονται - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Επικουρικές συντάξεις: Πότε πληρώνονται - Τα ποσά και οι δικαιούχοι
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη από τον Ιανουάριο εκκινήσει την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων με αποτέλεσμα να έχει εκκαθαριστεί πάνω από το 50% αυτών που εκκρεμούσαν. Ποιοι δεν θα λάβουν την προκαταβολή.

Σε εκκαθάριση πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων προχωρά ο ΕΦΚΑ, με την πληρωμή της προκαταβολής των 100 ευρώ να δρομολογείται για τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στις 15 Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή πρόκειται να καταβληθεί η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, που θεσμοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες έπειτα από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο ΕΦΚΑ ήδη μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 προχώρησε σε 43.000 εκδόσεις επικουρικών συντάξεων, από τις 80.000 που εκκρεμούσαν για μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο ο ΕΦΚΑ εξέδωσε 17.000 επικουρικές συντάξεις, η πλειονότητα των οποίων πληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου αναδρομικά. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 26.000 επικουρικές συντάξεις και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν τα αντίστοιχα ποσά στα τέλη Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η σημαντική αυτή μείωση των εκκρεμοτήτων είναι το αποτέλεσμα του διπλασιασμού των ρυθμών απονομής σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της προκαταβολής είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική τους σύνταξη και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ΄ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης) και να έχουν υποβάλλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022.

Επίσης, μετά από νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το πλήθος των δικαιούχων, δρομολογείται αμέσως η επέκταση του καταληκτικού χρονικού ορίου της αίτησης από την 1η Ιουλίου 2022 που ισχύει σήμερα στην 31η Δεκεμβρίου 2022.

Ποιοι δεν θα λάβουν την προκαταβολή

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων της προκαταβολής θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι σχετικοί έλεγχοι.

Οι ασφαλισμένοι που δεν θα λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης είναι εκείνοι που:

  • δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κλπ).
  • οι αιτήσεις τους για λήψη επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν.
  • έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Τα ποσά της προκαταβολής

Το ποσό της προκαταβολής ανέρχεται στα 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.

Για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας ή λόγω χηρείας η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως για την λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου.

Παράδειγμα:

Αν κάποιος ασφαλισμένος περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.