ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αμοιβή Παπαλεξόπουλου, τα αποθέματα της Motor Oil και μια ρύθμιση για Φιλοθέη, Ψυχικό και Εκάλη

Η αμοιβή Παπαλεξόπουλου, τα αποθέματα της Motor Oil και μια ρύθμιση για Φιλοθέη, Ψυχικό και Εκάλη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η αμοιβή των 850.000 ευρώ

Αύξηση 260% στις αποδοχές του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου καλείται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης επιχείρησης. Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου 2023 τη θέση του προέδρου του ΤΙΤΑΝ, διαδεχόμενος τον Τάκη Αράπογλου. Σήμερα η ετήσια αμοιβή του μη εκτελεστικού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης ανέρχεται στα 235.000 ευρώ ετησίως. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων καλείται να εγκρίνει την τροποποιημένη πολιτική αμοιβών και την αναπροσαρμογή της αμοιβής αυτής στα 850.000 ευρώ ετησίως (χορηγούμενη εν μέρει μέσω αμοιβής που υπολογίζεται βάσει μετοχών). Βάσει της αμοιβής αυτής ο κ. Παπαλεξόπουλος θα είναι ο καλύτερα αμειβόμενος μη εκτελεστικός πρόεδρος μεταξύ όλων των επιχειρήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Φιλοθέη, Ψυχικό και Εκάλη

Καλά νέα για τους κατοίκους Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης. Τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών για τους ΟΤΑ προβλέπει τον «εξορθολογισμό» της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής προστασίας ειδικά για τις περιοχές τους. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων ιστορικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών των περιοχών Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης, κρίθηκε σκόπιμη η μη εφαρμογή των απαριθμούμενων στο ν. 4067/2012 «πολεοδομικών κινήτρων». Ποια είναι αυτά τα πολεοδομικά κίνητρα; Είναι πολλά. Αλλά για να μην πλατειάζουμε αρκεί να αναφέρουμε πως σε Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό και Εκάλη δεν θα επιτρέπεται η υπέρβαση του ύψους και του συντελεστή δόμησης, ούτε η απόκλιση από τους λοιπούς όρους δόμησης που ορίζονται με ειδικά διατάγματα.

Η αποθήκευση ενέργειας

Ένα πρακτικό δώρο στους υφιστάμενους κατόχους αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν τέτοια άδεια έκανε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σε κατόχους αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας να προβούν σε κατάτμηση, τροποποίηση ή ενοποίηση των αδειών τους, σε αντιστοιχία με ό,τι ισχύει σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες που θα υλοποιηθούν για την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης, και παράλληλα να διευκολύνουν τους κατόχους των αδειών αποθήκευσης για την υλοποίηση των έργων τους. Όπως ξεκαθαρίζεται, η διάρκεια ισχύος της νέας άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα εκκινεί από την ημερομηνία έκδοσης της παλαιότερης άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εξ αυτών που συνενώνονται.

Εκτινάχθηκαν τα αποθέματα της Motor Oil

Οι επιδόσεις της Motor Oil το 2022 έσπασαν τα κοντέρ. Κύκλος εργασιών 16,6 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 967 εκατ. ευρώ και μέρισμα 1,6 ευρώ ανά μετοχή τα λένε όλα. Το μικτό κέρδος της Motor Oil στηρίχθηκε και από τη θετική αποτίμηση των αποθεμάτων της. Αυτά στο τέλος του 2022 ανήλθαν σε 994,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 310 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021! Ο Όμιλος της Motor Oil αποτιμά τα αποθέματα στη χαμηλότερη μεταξύ της αξίας κτήσης τους και της καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας τους. Η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία εκτιμάται με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των αποθεμάτων. Ακόμη και για την Deloitte, την ελεγκτική εταιρεία της Motor Oil αυτή είναι μια σύνθετη εργασία. Οι ελεγκτές υπολόγισαν την καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία, σε δειγματοληπτική βάση, ανά κωδικό αποθέματος με βάση τις διεθνείς τιμές πετρελαϊκών προϊόντων και ύστερα την συνέκριναν με το κόστος τέλους χρήσης. Για τους κωδικούς αποθέματος όπου η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία υπολειπόταν του κόστους κτήσης, επιβεβαίωσαν τον ορθό υπολογισμό της πρόβλεψης απομείωσης και την κατάλληλη αποτύπωσή της στις εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Ο χρυσός της Ελλάδας

Κατά 6,4% ή κατά 500 εκατ. ευρώ έχει αυξηθεί το τελευταία 12μηνο η αξία του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Απρίλιο 2022 διαμορφωνόταν στα 7,8 δισ. ευρώ. Σήμερα διαμορφώνεται στα 8,3 δισ. ευρώ. Όσο καλπάζει ο πληθωρισμός τόσο οι τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίζονται και τόσο θα αυγατίζουν τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία ο ελληνικός χρυσός περιλαμβάνει τα διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών και χρυσές λίρες Αγγλία, απαιτήσεις σε χρυσό έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ και χρυσό μη διεθνών προδιαγραφών και χρυσά νομίσματα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.