ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ομόλογα AT1 των Alpha Bank και Πειραιώς, το ΤΧΣ και το Gaslog Athens

Τα ομόλογα AT1 των Alpha Bank και Πειραιώς, το ΤΧΣ και το Gaslog Athens

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Βίοι αντίθετοι

«Βίους αντίθετους» και όχι παράλληλους ακολουθούν τα ομόλογα πρώτης βαθμίδας (AT1) που έχουν εκδώσει η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, ένα σχεδόν μήνα μετά την απόφαση των εποπτικών αρχών της Ελβετίας να διαγράψουν τους τίτλους ΑΤ1 της Credit Suisse ύψους 17 δισ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή έστειλε το μήνυμα ότι οι πιστωτές των τραπεζών που έχουν ομόλογα τύπου AT1 μπορούν στο μέλλον να χάσουν περισσότερα από τους μετόχους των τραπεζών. Η κρίση αυτή ήδη κινητοποίησε τις εποπτικές Αρχές της ΕΕ που ξεκίνησαν τη συζήτηση για το εάν αυτό που συνέβη στην περίπτωση της Credit Suisse ήταν εποπτικά σωστό ή όχι και ποιες προσαρμογές πρέπει να υπάρξουν. Θεωρητικά η έκδοση των τίτλων AT1 συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου των τραπεζών. Στην πράξη διαπιστώθηκε πως τα εν λόγω ομόλογα συμπαρέσυραν πτωτικά και χρεόγραφά των τραπεζών με διαφορικά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Τον τελευταίο μηνά το ομόλογο AT1 της Alpha Bank απόδοσης 11,875%, αορίστου διαρκείας, σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset) ύψους 400 εκατ. ευρώ, βρέθηκε από τις 98 μονάδες στα μέσα Μαρτίου, στις 84 μονάδες για να επιστρέψει πλέον σήμερα στις 91 μονάδες βάσης. Ωστόσο, το ομόλογο ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς, επιτοκίου 8,75% χωρίς τακτή λήξη, σταθερού επιτοκίου κατηγορίας με υπό αίρεση προσωρινή απομείωση ύψους 600 εκατ. ευρώ βρέθηκε από τις 85 μονάδες στα μέσα Μαρτίου, στις 73 μονάδες σήμερα. Οπότε μιλάμε κυριολεκτικά για «βίους αντίθετους».

Αναζητώντας τη γυναίκα

Βροχή πέφτουν τα βιογραφικά για τη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους για το Διοικητικό του Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΤΧΣ ανέθεσε στην Egon Zehnder του Ανδρέα Γαβριηλίδη να επιλέξει μεταξύ των καλύτερων βιογραφικών. Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος κλείνει τη Δευτέρα 24 Απριλίου και ήδη έχουν σταλεί στην Egon πολλά και βαριά CVs. Να σημειωθεί πως από τα 9 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, τα 6 μέλη είναι μη εκτελεστικά́ και 3 είναι εκτελεστικά. Το βάρος πληροφορούμαστε πέφτει στις γυναίκες υποψήφιες, καθώς σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα στο ΔΣ του ΤΧΣ! Δεν ξέρουμε πόσες κυρίες έχουν τα πραγματικά προσόντα και τη διεθνή εμπειρία για να αναλάβουν μια τέτοια θέση. Υπενθυμίζουμε πως αμέσως μετά τις εκλογές το ΤΧΣ θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις για την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες και ενδιάμεσα θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το ρόλο του στην Attica Bank.

Το Gaslog Athens

Σε αποδέσμευση του πλοίου Gaslog Athens που λειτουργεί ως πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου (FSU) θα προχωρήσει ο ΔΕΣΦΑ. H μίσθωση του δεξαμενοπλοίου λήγει τον Ιούλιο και ο ΔΕΣΦΑ σε συμφωνία με τη ΡΑΕ έχει αποφασίσει τη μη ανανέωσή της, καθώς επρόκειτο για προσωρινή λύση που εξυπηρετούσε την ανάγκη τήρησης στρατηγικών αποθεμάτων LNG για τους ηλεκτροπαραγωγούς κατά τη χειμερινή περίοδο. To Gaslog Athens ανήκε μέχρι πρόσφατα στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Γ. Λιβανού. Ωστόσο, προ διμήνου το 17 ετών πλοίο μεταφορικής ικανότητας 145.000 κυβικών μέτρων LNG πουλήθηκε στην TMS Cardiff Gas, που διευθύνει ο εφοπλιστής Χρήστος Γ. Οικονόμου. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές το Gaslog Athens άλλαξε χέρια για 55 εκατ. δολάρια, όταν είχε αγοραστεί από τον Πήτερ Λιβανό το 2014 έναντι 156 εκατ. δολαρίων.

Το «τρίποντο» του Costa Navarino

«Τρίποντο» έβαλε η ΤΕΜΕΣ ΑΕ που διαχειρίζεται την Costa Navarino, καθώς με μια «μαγική ντρίμπλα» κατάφερε να εμπλουτίσει το προϊόν της με ένα μοναδικό brand, αυτό του NBA. O Διευθύνων Σύμβουλος της TEMEΣ, Στέφανος Θεοδωρίδης, ήλθε σε συμφωνία με την National Basketball Association (NBA) για την ίδρυση και λειτουργία NBA Basketball School στο Costa Navarino. Το NBA Basketball School θα ξεκινήσει τον Μάϊο και θα απευθύνεται σε νεαρούς παίκτες 6-18 ετών, καθώς και για πρώτη φορά σε ενήλικες άνω των 18 ετών. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνεργασία του NBA με έναν τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη, για τη δημιουργία προγράμματος εκμάθησης μπάσκετ, το οποίο θα προσφέρει πενταήμερη, τριήμερη και ημερήσια συμμετοχή. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προπονήσεις εντός γηπέδου, ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκμάθηση τεχνικών του μπάσκετ. Μια λεπτομέρεια. Το «deal» κλείσθηκε με την συνδρομή του Neal Meyer, ο οποίος είναι σήμερα ο Associate Vice President of Basketball Operations, Europe and Middle East του NBA. Ο Neal Meyer ξεκίνησε την καριέρα του ως Camp Director στους San Antonio Spurs το μακρινό 1994, ακολούθως εργάσθηκε ως Youth Camp Director στους Denver Nuggets, μεταπήδησέ αργότερα στους Portland Trail Blazers ως Assistant Coach και Advace Scout Assistant Coach, ακολούθως έως το 2009 ήταν Assistant Coach στους LA Clippers και το 2010 εργάσθηκε για τους Cleveland Cavaliers πριν αναλάβει καθήκοντα στο ΝΒΑ. Μιλάμε για στέλεχος με γνώση της προπονητικής και με εμπειρία στην ανεύρεση ταλέντων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.