ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Άγιος Γεώργιος, η RES Invest και το άρθρο 77

H ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Άγιος Γεώργιος, η RES Invest και το άρθρο 77

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Άγιος Γεώργιος

Το νησί Άγιος Γεώργιος βρίσκεται καταμεσίς του Σαρωνικού, απέναντι από την Ανάβυσσο. Πρόκειται για μια άγονη και ακατοίκητη νησίδα που ανήκει στην υδραίικης καταγωγής οικογένεια Κοτρώνη. Στο νησί των 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων λειτουργεί εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 69MW. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται στα δικαστήρια με την ιδιοκτήτρια του νησιού για οικονομική διαφορά. Με τα πολλά η αντιδικία έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για εκ νέου εκδίκαση, η οποία έλαβε χώρα την 7η Ιουνίου 2022. Ο Άρειος Πάγος δεν έθεσε οποιοδήποτε επίμαχο ζήτημα (νομικό ή πραγματικό) σε βάρος της ΤΕΡΝΑ και δεν δημιούργησε αρνητικό για τη συνέχεια της υπόθεσης προηγούμενο. Πλέον αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Εφετείου με την πλευρά της εισηγμένης να αισιοδοξεί για μια αίσια έκβαση.

Η εξαγορά της ΑΝΑΞ

Και για να παραμείνουμε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προ εβδομάδων η εταιρεία απόκτησε από την RES Invest το σύνολο των εταιρικών μεριδίων της εταιρείας ΑΝΑΞ, η οποία μετονομάστηκε σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΣΑΠΠΩΝ. Η εν λόγω εταιρεία αναπτύσσει ένα φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 246,35 MW στον Έβρο. Η RES Invest πώλησε και μεταβίβασε στην ΤΕΡΝΑ 741.797 εταιρικά μερίδια της ΑΝΑΞ, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ. Ωστόσο, δεν πρόκειται για το τελικό τίμημα. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς, με βάση τους όρους της σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων, θα εξαρτηθεί από την επιτυχή έκβαση της εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Η RES Invest ανήκει στην Νίκη Καραγκουλέ, κόρη του Δημήτρη Καραγκουλέ, γνωστού επιχειρηματία στον χώρο των ΑΠΕ.

Ο Όμιλος Μπουτάρη

Τίτλοι τέλους μπαίνουν σήμερα στην 36χρονη χρηματιστηριακή παρουσία του Ομίλου Μπουτάρη. Η εταιρεία που πλέον ονομάζεται Παλαιοί Οίνοι Ναούσης Holding διαγράφεται από τα συστήματα του Χρηματιστηρίου, μετά από απόφαση που ελήφθη προ ημερών στη βάση του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό πέφτει η αυλαία και στο κεφάλαιο αυτό της ιστορικής οινοποιίας, που δημιουργήθηκε προ 145 ετών από τον Ιωάννη Μπουτάρη, παππού του Κωνσταντίνου Μπουτάρη, σε ένα «μαγαζάκι» της οδού Ζαφειράκη στη Νάουσα.

Το άρθρο 77

Προ ημερών το υπουργείο Ανάπτυξης επέφερε αλλαγές στην κωδικοποίηση των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών που ίσχυαν από το 2017. Οι επιτελείς του Άδωνι Γεωργιάδη επέλεξαν μεταξύ άλλων να διαγράψουν εξ ολοκλήρου το άρθρο 77 της υπ’ αριθμ. 91354/24-08-2017 υπουργικής απόφασης που προσδιόριζε τα σχετικά με την διακίνηση και εμπορία προϊόντων. Το άρθρο 77 προσδιόριζε σαφώς τις πρακτικές επικοινωνίας με τον καταναλωτή. Ανέφερε σχετικά: «Πρακτικές επικοινωνίας με σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την πώληση με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων ή υπηρεσιών ή προσδοκίας οφέλους από την πώληση τους, πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο καταναλωτής να είναι σε θέση να αντιληφθεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, πριν προβεί στην αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας». Γιατί διαγράφηκε το εξαιρετικά κρίσιμο αυτό άρθρο θα αναμένουμε να μας το πουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.