ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ETF του Αντετοκούνμπο, η PFB Group και οι προτάσεις για IPO

Το ETF του Αντετοκούνμπο, η PFB Group και οι προτάσεις για IPO

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το ETF του Αντετοκούνμπο

Κέρδη 9% καταγράφει το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφαλαίο (ETF) Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equities, προϊόν της συνεργασίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο με την αμερικανική επενδυτική φίρμα Calamos Investments LLC, το οποίο ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προ 11 εβδομάδων. Το συνολικό καθαρό ενεργητικό του ETF ανέρχεται σε μόλις 7,5 εκατ. δολάρια και συνολικά έχει επενδύσει σε 116 μετοχές. Το επενδυτικό κεφάλαιο επιδιώκει να καταγράψει μακροπρόθεσμες υπεραξίες μέσω της διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου εταιρειών υψηλής ποιότητας, προσανατολισμένων στις αρχές ESG. Ποιες είναι αυτές οι συμμετοχές; Οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις του Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equities ETF αφορούν στις μετοχές των Apple, Inc, Microsoft Corp, Alphabet, Visa, Applied Materials, NVIDIA, Thermo Fisher Scientific, Quanta Services, Sony Group Corp και Merck & Company. Ως προς την γεωγραφική έκθεση του ETF - βάσει των χωρών προέλευσης των επιχειρήσεων που επενδύει- αυτή έχει ως εξής: Βόρειος Αμερική 48,9%, Ευρώπη 29,9%, Ασία 16% και Λατινική Αμερική 3,3%.

Παροτρύνσεις για IPO

Διάφοροι επενδυτικοί σύμβουλοι παροτρύνουν τελευταία έμπειρους επιχειρηματίες και εφοπλιστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο της συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά τους επενδυτικούς συμβούλους το timing είναι ιδανικό, καθώς εκτιμούν πως η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα κλειδώσει μεγάλες αποδόσεις. Παράλληλα, αναφέρουν σε όλους τους τόνους πως το κόστος χρήματος θα συνεχίσει να αυξάνεται και πως αυτό καθιστά ακόμη πιο ελκυστική την προοπτική των IPO. Είναι αυτές οι επιχειρήσεις ελκυστικές για το επενδυτικό κοινό; Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν. Αλλά για το σήμερα θα πρέπει να βολιδοσκοπηθούν οι Millennials και οι Gen Z επενδυτές.

Ο ισολογισμός της ΕΕΕΠ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στοιχεία προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το 2022. Από τον ισολογισμό που δημοσίευσε η εποπτική αρχή για το 2022 προκύπτει πως το έτος που πέρασε κατέβαλε 8,5 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από το πλεόνασμα παρελθόντων ετών. Ακόμη, προκύπτει πως η ΕΕΕΠ είχε εισπράξεις 95,6 εκατ. ευρώ το 2022 και προχώρησε σε πληρωμές 65,9 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές για παροχές τρίτων ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 106% σε σχέση με το 2021. Οι πληρωμές για αμοιβές και έξοδα τρίτων ανήλθαν σε 766 χιλ. ευρώ, αυξημένες κατά 33% σε σχέση με το 2021. Οι πληρωμές για διάφορα έξοδα ανήλθαν σε 416 χιλ. ευρώ, αυξημένες κατά 328% σε σχέση με το 2021.

Η PFB Group

H λονδρέζικη εταιρεία PFB Group Limited είναι το νέο εγχείρημα της Ρεβέκκα Πιτσίκα, της ιδρύτριας της People for Business και ενός εκ των πλέον γνωστών στελεχών στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, με πορεία σε γνωστές ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η PFB Group Limited συστάθηκε πολύ πρόσφατα στο Λονδίνο ως εταιρεία συμμετοχών (Holding). Την ίδια στιγμή, τη θέση της CEO στην People for Business στην Ελλάδα ανέλαβε η Αντιγόνη Ξιώνη, η οποία αντικατέστησε τη κ. Πιτσίκα, που μετακινήθηκε στην ηγεσία του PFB Group Limited. Σημειώνεται πως παράλληλά η Ρεβέκκα Πιτσίκα, είναι επικεφαλής του μητρώου στελεχών της ΝΔ και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της Premia Properties ΑΕΕΑΠ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.