ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών για δάνεια, επενδύσεις και τις κρίσεις

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών για δάνεια, επενδύσεις και τις κρίσεις
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει εξαφανιστεί από τον ορίζοντα, καθώς από το 50% όπου αναλογούσαν τα NPEs στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, σήμερα ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αναταραχή στον διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας είπε ότι είναι αρκετά απίθανο να δούμε μια νέα Credit Suisse στην ευρωζώνη, ενώ ανέφερε πως θεωρεί πολύ μικρές τις πιθανότητες για κατάρρευση τράπεζας στην Ελλάδα.

Ο λόγος όπου εδράζεται η πεποίθηση αυτή είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το ισχυρό εποπτικό πλαίσιο που διέπει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς και το πολύ ισχυρό πλαίσιο παροχής ρευστότητας.

Ο ίδιος προέβλεψε, πάντως, επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης εφέτος σε σύγκριση με τους ισχυρούς ρυθμούς του 2021 και του 2022 εξαιτίας της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων, ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης των προηγούμενων μηνών, μια τάση που έχει γίνει ιδιαίτερα ορατή το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο κ. Μυλωνάς, συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή, διευκρινίζοντας πάντως ότι πιστωτική επέκταση θα υπάρξει και εφέτος, ενδεχομένως σε μικρότερο ίσως βαθμό. Ο ίδιος επισήμανε ότι, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα παραμένει υψηλός και υπερβαίνει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, βλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% έως 2,5% ή και υψηλότερα για το τρέχον έτος.

Οι δύο τραπεζίτες αναφέρθηκαν, τέλος, στην προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, με τον κ. Καραβία να αναφέρει πως δεν θα εκπλαγεί αν η ΕΚΤ μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, κατά 25 αντί για 50 μονάδες βάσης, ώστε να αφήσει περισσότερες επιλογές στο τραπέζι.