ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εξωστρέφεια των τραπεζών, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή και η διαφήμιση της φαρμακευτικής κάνναβης

Η εξωστρέφεια των τραπεζών, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή και η διαφήμιση της φαρμακευτικής κάνναβης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Κοιτώντας εκτός

Δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις της Ανατολικής Ευρώπης μέσω της συμμετοχής τους σε κοινοπρακτικά σχήματα έχουν αρχίσει να χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες. Όπως μάθαμε χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κάποιες τραπεζικές ομάδες μάλιστα το κάνουν με μεγάλη επιτυχία και αυτές οι επιδόσεις δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Για δύο λόγους. Αφενός με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν επαναλαμβανόμενα μελλοντικά έσοδα από μόνιμες πηγές. Αφετέρου περιορίζουν το ρίσκο τους μέσω της διασποράς. Παράλληλα, η στρατηγική αυτή εμπλουτίζει τις επιλογές των τραπεζών, που λόγω της ρηχής ελληνικής αγοράς δεν βρίσκουν εταιρείες με υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση για να δανείσουν. Σήμερα η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται εκτός τραπεζικού δανεισμού λόγω υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων. Από 850.000 ΑΦΜ μόλις 50.000 επιχειρήσεις θεωρούνται επιλέξιμες για δανεισμό. Πρόκειται για 500 μεγάλες επιχειρήσεις περίπου 4.500 μεσαίες και 45.000 μικρές. Οπότε όσοι κοιτούν εκτός χώρας πράττουν άριστα.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή είναι η μόνη τραπεζική χρηματιστηριακή που έχει ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2022. Και αυτά αποτυπώνουν ευρωστία. Ο κύκλος εργασιών της Πειραιώς Χρηματιστηριακή ανήλθε στα 15,8 εκατ. ευρώ το 2022, από 16,5 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν το 2022 στα 2,7 εκατ. ευρώ, από 3 εκατ. ευρώ το 2021. Αλλά κάποιοι ποιοτικοί δείκτες δείχνουν πως η χρηματιστηριακή εταιρεία έχει βάλει γερές βάσεις. Τα λεφτά πελατείας (ώριμα πιστωτικά υπόλοιπα) διαμορφώθηκαν το 2022 στα 103 εκατ. ευρώ, έναντι 82 εκατ. ευρώ το 2021. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή της χρηματιστηριακής στο Συνεγγυητικό αυξήθηκε στα 5,3 εκατ. ευρώ, από 4,6 εκατ. ευρώ το 2021, ενδεικτικό πως αύξησε τα χαρτοφυλάκια πελατείας της. Τέλος, το margin (δανεισμός) πελατών διαμορφώθηκε στα 9,6 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 2021, οδηγώντας σε έσοδα τόκων μεγαλύτερα των 700 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όλα τα παραπάνω δείχνουν μεγάλη δυναμική…

Το Eurogroup της Στοκχόλμης

Ο Προέδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup στην Στοκχόλμη, καθώς ο Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία και περιοδεύει στην Φθιώτιδα. Στην πρωτεύουσα της Σουηδίας θα μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θανάσης Πετραλιάς. Στο Eurogroup η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσουν τους υπουργούς για τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Andrea Enria, και ο πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, Dominique Laboureix, θα υποβάλουν την έκθεσή τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Στη βάση αυτή, οι υπουργοί Οικονομικών θα τοποθετηθούν και επί τους ζητήματος της τραπεζικής ένωσης, με την Κομισιόν να προτείνει αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων.

Η φαρμακευτική κάνναβη

Την απόλυτη απαγόρευση της διαφήμισης των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης προβλέπει απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγή και την κυκλοφορία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Αυτή η καθολική απαγόρευση περιλαμβάνει τη διαφήμιση των φαρμάκων που απευθύνεται στο κοινό, τη διαφήμιση των φαρμάκων που απευθύνεται στα άτομα που είναι εξουσιοδοτημένα να χορηγούν συνταγές ή να προμηθεύουν τα φάρμακα, την επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών σε άτομα που είναι εξουσιοδοτημένα να χορηγούν συνταγές, την προμήθεια δειγμάτων, την προτροπή για προμήθεια φαρμάκων ή για συνταγογράφησή τους μέσω της παροχής, της προσφοράς ή της υπόσχεσης πλεονεκτημάτων ή δώρων, χρηματικών ή σε είδος, τη χορηγία συναντήσεων εμπορικής προώθησης στις οποίες παρίστανται άτομα εξουσιοδοτημένα να διαθέτουν φάρμακα ή να χορηγούν τις σχετικές συνταγές και τη χορηγία επιστημονικών συνεδρίων στα οποία συμμετέχουν πρόσωπα τα οποία είναι εξουσιοδοτημένα να χορηγούν συνταγές ή να προμηθεύουν φάρμακα. Ειδικά δε για τα δείγματα, η απόφαση Πλέυρη ξεκαθαρίζει πως «απαγορεύεται απολύτως η χορήγηση σε οιονδήποτε δειγμάτων τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».

Η Enterprise Greece

Αύξηση πωλήσεων κατά 1566% αναμένει πλέον για το 2023, η Enterprise Greece, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου. Και λέμε πλέον, γιατί η Enterprise Greece οδηγήθηκε σε αναμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού της για να προυπολογίσει τα συγκεκριμένα έσοδα. Αρχικά ο εποπτευόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών φορέας είχε προϋπολογίσει για το 2023 πωλήσεις ύψους 425 χιλ. ευρώ. Πλέον, εκτιμά πως οι πωλήσεις θα ανέλθουν στο σύνολο του έτους στα 7 εκατ. ευρώ. Αλλά εκτός από τις πωλήσεις υπήρξε αναμόρφωση και του κονδυλίου για τις επιχορηγήσεις. Αυτό αυξήθηκε από τα 7,5 εκατ. ευρώ, στα 9,781 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση σχεδόν 30%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.