ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JPMorgan: Εξαγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της χρεοκοπημένης αμερικανικής τράπεζας First Republic

JPMorgan: Εξαγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της χρεοκοπημένης αμερικανικής τράπεζας First Republic

Ο μεγάλος τραπεζικός κολοσσός JP Morgan ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της πτωχευμένης First Republic Bank μετά την παρέμβαση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές το Σαββατοκύριακο, σηματοδοτώντας την τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που χρεοκοπεί μέσα σε δύο μήνες. 

Με στόχο να βάλουν τέλος στην αναταραχή στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι αμερικανικές αρχές έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχο τους και μεταπώλησαν το μεγαλύτερο μέρος της πτωχευμένης τράπεζας First Republic στον τραπεζικό κολοσσό JPMorgan. Το αμερικανικό τραπεζικό ίδρυμα βρισκόταν σε αναταραχή μετά τις πτωχεύσεις της SVB και της Signature, τη λειτουργία των οποίων ανέλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές έπειτα από μαζικές αποχωρήσεις πελατών που ανησυχούσαν για τη βιωσιμότητά τους.

Η JPMorgan ανακοίνωσε το πρωί ότι απέκτησε από το Ομοσπονδιακό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης τράπεζας First Republic Bank, αναλαμβάνοντας παράλληλα τις καταθέσεις και ορισμένες άλλες υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η JPMorgan θα καταβάλει 10,6 δισ. δολάρια στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC) ως μέρος της συμφωνίας για την αγορά του μεγαλύτερου μέρους των περιουσιακών στοιχείων του πιστωτικού ιδρύματος με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Η συμφωνία, η οποία προέκυψε το Σαββατοκύριακο, επιτρέπει την ομαλή πτώχευση της First Republic και αποφεύγει την ανάγκη οι ρυθμιστικές αρχές να ασφαλίσουν όλες τις καταθέσεις, όπως χρειάστηκε να κάνουν όταν δύο άλλες τράπεζες χρεοκόπησαν τον περασμένο μήνα. Επίσης, καθιστά τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ ακόμη μεγαλύτερη.

Με την εξαγορά της First Republic Bank, η οποία δεχόταν ισχυρές πιέσεις μετά τις πτωχεύσεις δύο ιδρυμάτων παρόμοιου προφίλ στις αρχές Μαρτίου, της Silicon Valley Bank και της Signature, η JPMorgan Chase στηρίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και αναλαμβάνει όλες τις καταθέσεις - ασφαλισμένες και ανασφάλιστες. «Η κυβέρνηση κάλεσε εμάς και άλλους να παρέμβουμε και το κάναμε», δήλωσε ο Τζέιμς Ντάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase.

Αναφερθείς στην εξαγορά, επισήμανε ότι «η οικονομική μας ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μάς επέτρεψαν να καταθέσουμε προσφορά για την πραγματοποίηση της συναλλαγής με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων».

Αναδεικνύοντας τη σημασία της εξαγοράς, ο πρόεδρος της JPMorgan Chase τόνισε πως ωφελεί την εταιρεία συνολικά, τους μετόχους και συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση της περιουσιακής στρατηγικής και είναι συμπληρωματική με το υφιστάμενο franchise.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και της ανησυχίας του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει, είναι ότι το ύψος του ενεργητικού της First Republic Bank άγγιζε τις 13 Απριλίου τα 229 δισ. σολάρια. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (πλην των τραπεζών επενδύσεων, όπως η Lehman Brothers) έπειτα από εκείνη της Washington Mutual το Σεπτέμβριο 2008.

Τα βασικά στοιχεία της εξαγοράς

Βάσει της συμφωνίας, η JPMorgan θα πάρει όλες τις καταθέσεις της τράπεζας, καθώς και «σχεδόν» όλο το ενεργητικό της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων (FDIC).

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, τα δάνεια της First Republic πρόκειται να επανεκτιμηθούν προς τα κάτω και η FDIC δέχθηκε να αναλάβει ένα μέρος αυτών των απωλειών: η υπηρεσία εκτιμά πως η επιχείρηση αυτή θα της κοστίσει περίπου 13 δισεκ. δολάρια.

Αναλυτικά:

  • Εξαγορά της μεγάλης πλειοψηφίας των περιουσιακών στοιχείων της First Republic Bank, συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δισ. δολαρίων σε δάνεια και περίπου 30 δισ. δολαρίων σε τίτλους.
  • Ανάληψη καταθέσεων ύψους περίπου 92 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 30 δισ. δολαρίων καταθέσεων μεγάλων τραπεζών, οι οποίες θα εξοφληθούν μετά το κλείσιμο ή θα εξαλειφθούν κατά την ενοποίηση.
  • O Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων

θα παράσχει συμφωνίες επιμερισμού των ζημιών που καλύπτουν τα εξαγορασθέντα ενυπόθηκα οικογενειακά στεγαστικά δάνεια, καθώς και τα εμπορικά δάνεια, αλλά και 50 δισ. δολάρια πενταετούς διάρκειας χρηματοδότησης με σταθερό επιτόκιο.

  • Η JPMorgan Chase δεν αναλαμβάνει το εταιρικό χρέος ή τις προνομιούχες μετοχές της First Republic.

Επίσης, γνωστοποιείται ότι τα καταστήματα της First Republic θα ανοίξουν κανονικά σήμερα και οι πελάτες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αδιάλειπτες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών και κινητών τραπεζικών δυνατοτήτων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής, η JPMorgan Chase αναμένει να:

  • Να αναγνωρίσει ένα προκαταβολικό, εφάπαξ, μετά από φόρους κέρδος ύψους περίπου 2,6 δισ. δολαρίων, το οποίο δεν αντανακλά τα περίπου 2 δισ. δολάρια μετά από φόρους έξοδα αναδιάρθρωσης που αναμένονται κατά τους επόμενους 18 μήνες
  • Να παραμείνει πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη με δείκτη CET1 σύμφωνο με τον στόχο του 1ου τριμήνου για 13,5% και να διατηρήσει υγιή αποθέματα ρευστότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η JPMorgan Chase εκτιμά ότι η εξαγορά αναμένεται να έχει ελαφρά αύξηση των κερδών ανά μετοχή και να αποφέρει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια πρόσθετου καθαρού εισοδήματος ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνονται τα περίπου 2,6 δισ. δολάρια εφάπαξ κέρδη μετά από φόρους ή περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια κόστους αναδιάρθρωσης μετά από φόρους που αναμένονται κατά τη διάρκεια των ετών 2023 και 2024.

Οι εξαγορασθείσες επιχειρήσεις της First Republic θα εποπτεύονται από τις συνδιευθύντριες της JPMorgan Chase, Marianne Lake και Jennifer Piepszak, του τμήματος Consumer and Community Banking (CCB).

Η JPMorgan Chase θα ενημερώσει σήμερα για τους επενδυτές με πρόσθετες λεπτομέρειες της συμφωνίας στην ιστοσελίδα της Investor Relations.

Πώς οδηγηθήκαμε στην εξαγορά

Οι αμερικανικές αρχές και άλλες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ είχαν σπεύσει αρχικά να διασώσουν τη First Republic για να αποφύγουν να έχει την ίδια τύχη, με 11 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δέχονται να εκταμιεύσουν συνολικά για το σκοπό αυτό 30 δισ. δολάρια.

Όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές και η μετοχή συνέχισε να πέφτει στη Γουόλ Στριτ.

Η τράπεζα δεν κατάφερε να βρει ικανοποιητικό σχέδιο διάσωσης και όταν επιβεβαίωσε, την περασμένη Δευτέρα, πως πολλοί πελάτες είχαν αποσύρει τις καταθέσεις τους το πρώτο φετινό τρίμηνο, συνολικά περισσότερα από 100 δισ. δολάρια, η μετοχή της σημείωσε κάθετη πτώση.

Στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, η αξία της First Republic δεν ήταν πλέον παρά 654 εκατ. δολάρια, ενώ στην αρχή της χρονιάς άξιζε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια και περισσότερα από 40 δισ. στην καλύτερη περίοδό της, το Νοέμβριο 2021.

Οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες έμοιαζαν απρόθυμες να σπεύσουν προς διάσωση άλλης μίας τράπεζας, ανέλαβαν τελικά δράση.

Η FDIC και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας από τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και την Παρασκευή επέτρεψαν σε λίγες απ' αυτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για τη First Republic.

Η διαδικασία της υποβολής προσφορών ήταν «πολύ ανταγωνιστική» και κατέληξε σε μια συναλλαγή συμβατή με την απαίτηση για μικρότερο κόστος.