ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αναβαθμίσεις στην HELLENiQ ENERGY, ο ΟΠΑΠ και η Hydra Residences

Οι αναβαθμίσεις στην HELLENiQ ENERGY, ο ΟΠΑΠ και η Hydra Residences

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Πλειστηριασμός με προϊστορία

Μεταξύ 17 και 24 Μαΐου, λόγω της διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί. Ωστόσο, στις 25 Μαΐου θα υπάρξει ένα «μεγάλο σφυρί» με πλούσια προϊστορία. Θα βγει σε πλειστηριασμό η έπαυλη του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4,2 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Πάρνηθος. Είναι έκτασης 3.533,41 τ.μ. και περιλαμβάνει παλαιά διώροφη οικία συνολικής επιφανείας 402,89 τ.μ., νεότερη διώροφη οικία επιφάνειας 573,71 τ.μ. και υπόγειο επιφάνειας 394,94 τ.μ.. Ακόμη, περιλαμβάνει και εξωτερική πισίνα 134,28 τ.μ..Σημειώνεται ότι η περιουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου έχει τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης κατόπιν αιτήματος των κληρονόμων του και αναφερομένων στην έκθεση πλειστηριασμού ως «οφειλετών», δηλαδή της συζύγου του Αρετής Σουβατζόγλου, και των παιδιών του Φίλιππου Βγενόπουλου και Μελίνας Βγενοπούλου.

Η HELLENiQ ENERGY

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η νέα οργανωτική δομή της HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ). Η σημαντική αναβάθμιση του Γιώργου Αλεξόπουλου ως αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου και η τοποθέτηση του «Νέστωρα» του Ομίλου Ιορδάνη Αϊβάζη ως ανώτατου ανεξάρτητου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Γιώργος Αλεξόπουλος είναι από το 2007 Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων και αυτός που σε μεγάλο βαθμό έχει σχεδιάσει το πλάνο επέκτασης της HELLENiQ ENERGY στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναβάθμισή του κ. Αλεξόπουλου σε αναπληρωτή CEO δείχνει ακόμη μια φορά το βάρος που προσδίδει στις νέες τεχνολογίες (ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας) ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης. Και λέμε ακόμη μια φορά, καθώς το 60% των επενδύσεων των Ελληνικών Πετρελαίων την τελευταία διετία κατευθύνθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ομίλου.

Ανταμείβοντας του μετόχους

Αμετάβλητο στα 109 εκατ. ευρώ παραμένει το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 163,4 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε προ ημερών. Βλέπε η ΑΜΚ έγινε με κεφαλαιοποίηση ίσου ποσού από το λογαριασμό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» με αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά το ποσό των 0,45 ευρώ (από 0,30 ευρώ σε 0,75 ευρώ) και την επακόλουθη ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 163,4 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά το ποσό των 0,45 ευρώ (από 0,75 ευρώ σε 0,30 ευρώ) και ισόποση επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ σε μετρητά στους μετόχους. Τέλος, υπενθυμίζεται πως οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ θα λάβουν στις 27 Ιουνίου καθαρό ποσό υπολοίπου μερίσματος για τη χρήση 2022 (μετά την παρακράτηση φόρου), 0,665 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ήδη έχουν λάβει προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά, η ανταμοιβή των μετόχων για το 2022 θα ανέλθει σε 1,45 ευρώ ανά μετοχή.

Hydra Residences

Στα «χαρτιά» έμεινε τουριστική επένδυση στην Ύδρα, καθώς το επενδυτικό σχέδιο έφαγε «πόρτα» από το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για την τουριστική επένδυση της υπό σύσταση επιχείρησης Hydra Residences που αφορούσε στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 4 αστέρων, δυναμικότητας 120 κλινών και 50 δωματίων. Το σχέδιο δεν μπήκε στον αναπτυξιακό νόμο, διότι διαπιστώθηκε πως οι επενδυτές δεν ήταν «συνεπείς» και η αίτηση τους δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ελέγχου νομιμότητας. Ενδεικτικά, η αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό δεν έφερε την υπογραφή και των τεσσάρων φυσικών προσώπων που θα μετείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Hydra Residences. Υπέγραφε μόνο ένας εκ των τεσσάρων εταίρων ο οποίος ήταν και ο αντίκλητος, χωρίς όμως να έχει υποβληθεί πληρεξούσιο από τους λοιπούς τρεις μελλοντικούς εταίρους. Ακόμη, η αίτηση υπαγωγής δεν αποτύπωνε καν το καθεστώς του ακινήτου επί του οποίου θα αναγειρόταν το ξενοδοχείο (π.χ. αγορασμένο, μισθωμένο) και γενικά έβριθε παραλήψεων. Έτσι, το υπουργείο έριξε «πόρτα» στους επίδοξους επενδυτές…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.