ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Alpha Bank, ο Μασούτης και ένα «mega» μίσθωμα 44 ετών

Η Alpha Bank, ο Μασούτης και ένα «mega» μίσθωμα 44 ετών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Alpha Bank

Ομολογουμένως το πρώτο τρίμηνο της Alpha Bank ήταν θετικό. Εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 162 εκατ. ευρώ, καθαρό έσοδο τόκων 423,6 εκατ. ευρώ, αύξησε την κεφαλαιακή της επάρκεια και μείωσε τα λειτουργικά της έξοδα στα 233,3 εκατ. ευρώ. Η Διοίκηση της τράπεζας δεν πτοήθηκε ούτε από μικροαναποδιές που έλαβαν χώρα τις πρώτες 90 ημέρες του 2023. Και όταν στο banking μιλάμε για αναποδιές αναφερόμαστε κυρίως σε έκτακτα έξοδα. Εν προκειμένω η Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο 2023 κλήθηκε να πληρώσει 2,4 εκατ. ευρώ για δικαστικές διαφορές , έξοδα που δεν ανέμενε. Το ποσό είναι προφανώς ισχνό και εντάσσεται στα πλαίσια της συνήθους επιχειρηµατικής δραστηριότητας.

Διαχείριση Δημόσιου Υλικού

Σε διαγωνισμό συνολικού ύψους 768.700 ευρώ για την ανάπτυξη νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού θα προχωρήσει σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού χρονολογείται από το 2005 και θεωρείται παρωχημένο και κυρίως μη ασφαλές. Ενδεικτικά, σήμερα η διακίνηση εγγράφων γίνεται σε έγχαρτη μορφή, δεν υφίσταται αυτοματοποιημένος τρόπος παρακολούθησης της παρέλευσης των νομίμων προθεσμιών για την εκκίνηση της διαδικασίας εκποίησης, οι δημοπρασίες διενεργούνται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, ενώ και η διενέργεια διακανονισμών, εισπράξεων και διαχείρισης ταμείου υποστηρίζεται με χειρόγραφη διαδικασία. Σκοπός είναι με το νέο σύστημα όλα αυτά να αλλάξουν. Θα αναπτυχθεί ένα σύγχρονο, «χωρίς χαρτί», ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον, θα περιορισθεί η διακίνηση έγχαρτων εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων εντός και εκτός ΑΑΔΕ, θα εισαχθούν αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες και θα υπάρξει συνολικά αναβάθμιση της ασφάλειας δεδομένων. Είναι προφανές πως ο εν λόγω διαγωνισμός δεν χωράει άλλων μεταθέσεων και κωλυσιεργιών.

Οι «δυοπωλιακές» αγορές

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ενδιαφέρεται μόνον για την αποτροπή μονοπωλίων, αλλά και «δυοπωλιακών» αγορών. Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής με την οποία ενέκρινε την εξαγορά των καταστημάτων λιανικής πώλησης της Family Super Market Μονοπρόσωπη ΑΕ, από την Διαμαντής Μασούτης ΑΕ - Σούπερ Μαρκετ. Η έγκριση αυτή έγινε ωστόσο με κάποιους προβληματισμούς για την λειτουργεία του ανταγωνισμού στη Βόρειο Ελλάδα. Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως προς το νομό Χαλκιδική και συγκεκριμένα τη Δημοτική Ενότητα Πολυγύρου, το μερίδιο αγοράς της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ - Σούπερ Μαρκετ μετά τη συγκέντρωση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45-55%, με τάση ωστόσο επαύξησης (increment). Μόνος ανταγωνιστής από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ που θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται στην περιοχή του Πολυγύρου θα είναι η εταιρεία LIDL, όντας εν προκειμένω ο ισχυρότερος παίκτης στην εν λόγω τοπική αγορά. Αυτό σημαίνει πως το αθροιστικό μερίδιο της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ - Σούπερ Μαρκετ δεν είναι ικανό να οδηγήσει στη θεμελίωση ατομικής δεσπόζουσας θέσης, μιας και θα αποτελεί τον δεύτερο παίκτη στην συγκεκριμένη γεωγραφική αγορά. Παρόλα αυτά, η Ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει πως η εν λόγω τοπική αγορά θα μπορούσε να καταστεί «δυοπωλιακή». Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει πως θα αξιολογηθεί, «εάν η κατάργηση των όποιων ανταγωνιστικών πιέσεων ασκούσαν προηγουμένως μεταξύ τους τα μέρη, σε συνδυασμό με τη μείωση των ανταγωνιστικών πιέσεων έναντι του εναπομείναντα, ευρισκόμενου σε δεσπόζουσα θέση, ανταγωνιστή μπορεί να επιφέρει σημαντική παρακώλυση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού».

«Mega» μίσθωμα 44 ετών

Αναφερθήκαμε χθες στη διαδικασία που τρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανεύρεση νέων γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και αντιληφθήκαμε πως το θέμα ενδιαφέρει. Για πολλούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς έχουν να κάνουν με το παρελθόν. Σήμερα η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στεγάζεται στην Βασιλίσσης Σοφίας 2-4. Για να ακριβολογούμε από το 1979 η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αυτή την έδρα. Μισθώνει τρεις ορόφους στο ακίνητο που βρίσκεται στη γωνία μεταξύ Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού. Το ερώτημα είναι εύλογο. Γιατί τόσο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αγοράσει ένα ακίνητο στην Αθήνα για να στεγάζει τις υπηρεσίες της και επέλεξε να καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως για μισθώματα στον εφοπλιστή στον οποίο ανήκει το εν λόγω ακίνητο; Ειδικά από τη στιγμή που σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς τα 44 αυτά χρόνια έχει καταβάλει ενοίκια που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ! Και η απορία μεγαλώνει: γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρέχει εκ νέου διαγωνισμό μίσθωσης γραφείων και δεν προχωρά στην αγορά του ακινήτου που χρειάζεται; Ποιοι κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις και ποιοι λαμβάνουν τελικά τις αποφάσεις;

Διάκριση “made in Japan” για το Ελληνικό

Ακόμη μια διάκριση, αυτή τη φορά “made in Japan” έλαβε το Ελληνικό, επιβεβαιώνοντας πως η φήμη του project έχει φθάσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Συγκεκριμένα, το γραφείο του φημισμένου ομώνυμου ιαπωνο-αμερικάνου αρχιτέκτονα Sasaki βραβεύτηκε στον ετήσιο θεσμό βραβείων που διοργανώνει η Fast Company για τον σχεδιασμό του Πάρκου του Ελληνικού. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία Urban design, καθώς τα σχέδια του για το Πάρκο του Ελληνικού -που θα εκτείνεται σε 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα - προωθούν την καινοτομία, την προστασία του περιβάλλοντος και έχουν πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία. Με περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια ενδημικά φυτά, 31.000 δέντρα από 86 είδη που προέρχονται αποκλειστικά από την Ελλάδα, το Πάρκο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο φύτευσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Σύμφωνα δε με την αρχιτεκτονική εταιρεία Sasaki , το Πάρκο θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της περιοχήςτους Ελληνικού. Έτσι, ο σχεδιασμός του Πάρκου υπηρετεί τον στόχο της LAMDA Development για τη δημιουργία ενός νέου προορισμού, προσβάσιμου σε όλους για περίπατο, διασκέδαση, χαλάρωση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.