ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Χατζηγιάννης και το Τalanto, η Alpha Trust Ανδρομέδα και ένα «δώρο» στους αερομεταφορείς

Ο Χατζηγιάννης και το Τalanto, η Alpha Trust Ανδρομέδα και ένα «δώρο» στους αερομεταφορείς

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Χατζηγιάννης και το Τalanto

Η στροφή του Μιχάλη Χατζηγιάννη στην πολιτική και η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού Πολιτισμού της Κύπρου, είχε ως φυσικό παρεπόμενο να πρέπει να δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή το Πόθεν Έσχες του. Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Μιχάλη Χατζηγιάννη υποβλήθηκε χθες στο κυπριακό κοινοβούλιο και δημοσιοποιήθηκε άμεσα. Αυτό που μας τράβηξέ την προσοχή είναι πως ο πρώην τραγουδιστής και νυν πολιτικός διαθέτει συμμετοχή 20% στην εταιρεία Τalanto Capital Markets , η οποία παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες αμιγώς στην αγορά συναλλάγματος. Η Τalanto Capital Markets δραστηριοποιείται από το 2016 στην κυπριακή αγορά και επικεφαλής της είναι ο Μαρίνος Κιαγιάς. Το 2014 ο κ. Κιαγιάς είχε συστήσει την Τalanto Capital Markets στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερες επιδόσεις. Από το 2006 έως το 2013 ο κ. Κιαγιάς εργαζόταν ως trader συναλλάγματος στην Marfin Egnatia Bank. Στην Τalanto Capital Markets ανήκει το fund Τalanto Capital Markets AIF Umbrella VCIC Ltd, το οποίο διαχειρίζεται η Fortified Capital Ltd. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης διαθέτει μερίδια και στο εν λόγω fund.

«Δώρο» στους αερομεταφορείς

«Δώρο» στους αερομεταφορείς , αλλά κυρίως στον Τουρισμό κάνει η κυβέρνηση, καθώς μείωσε τα τέλη διαδρομής και τερματικής εξυπηρέτησης αεροσκαφών. Σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει πως η τιμή μονάδος τερματικής εξυπηρέτησης ανά μονάδα εξυπηρέτησης αεροσκαφών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος (ζώνη χρέωσης τερματικής περιοχής) από τα 162,13 ευρώ στο διάστημα από 1-1-2023 έως 31-3-2023 μειώνεται στα 116 ευρώ για το διάστημα 1-4-2023 έως 31-12-2023. Σημειώνεται πως τα τέλη τερματικής εξυπηρέτησης επιβάλλονται σε κάθε αεροσκάφος που απογειώνεται από τη ζώνη χρέωσης τερματικής περιοχής έναντι παρεχομένων τερματικών αεροναυτιλιακών υπηρεσιών και ισούνται με το γινόμενο της τιμής μονάδος επί τις μονάδες τερματικής εξυπηρέτησης για τη συγκεκριμένη πτήση. Η η μονάδα τερματικής εξυπηρέτησης ισούται με τον συντελεστή βάρους κάθε αεροσκάφους. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση καθορίσθηκε στα 25,54 ευρώ η τιμή μονάδος εξυπηρέτησης για τη διαδρομή αεροσκαφών για το σύνολο του 2023. Τα τέλη διαδρομής επιβάλλονται σε κάθε αεροσκάφος που ίπταται εντός του FIR Αθηνών. Η τιμή αυτή περιλαμβάνει την εθνική μονάδα εξυπηρέτησης (National UnitRate) και διοικητική μονάδα εξυπηρέτησης Eurocontrol.

Οι κυρώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μπορεί η Ελλάδα να έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο να λαμβάνει δόσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο μέχρι και προ ημερών δεν είχαν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα προβλέπουν τι θα γίνεται με τα ποσά του Ταμείου που καταβάλλονται παράνομα ή αχρεωστήτως. Αυτό άλλαξε καθώς εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απόφαση που προσδιορίζει τις διαδικασίες επιβολής δημοσιονομικών διορθώσεων αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο δράσεων και έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εν λόγω απόφαση αποσαφηνίζει πως η δημοσιονομική διόρθωση στοχεύει στην ακύρωση μέρους ή του συνόλου της χρηματοδότησης που επηρεάζεται από παρατυπίες με δημοσιονομική επίπτωση. Η δημοσιονομική επίπτωση μιας παρατυπίας ποσοτικοποιείται με ακρίβεια, όταν είναι δυνατό να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό της παράτυπης δαπάνης. Σε αντίθετη περίπτωση εφαρμόζονται κατ’αποκοπή δημοσιονομικές διορθώσεις, το ύψος των οποίων καθορίζεται ανάλογα με τη φύση και τη βαρύτητα της εντοπιζόμενης παρατυπίας. Ως προς τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται σοβαρή παρατυπία, δηλαδή απάτη, διαφθορά ή σύγκρουση συμφερόντων, η απόφαση ξεκαθαρίζει πως θα επιβάλλεται δημοσιονομική διόρθωση το ύψος της οποίας αντιστοιχεί στο επηρεαζόμενο από τις παραπάνω παρατυπίες ποσό.

Ραντεβού οφειλετών

Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα τα ψηφιακά ραντεβού της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με οφειλέτες, συμβούλους επιχειρήσεων και εκπροσώπους εταιρειών για τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών μέσω της πλατφόρμας myEGDIXlive. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται είτε με τηλεδιάσκεψη είτε με τηλεφωνική εξυπηρέτηση και το προσωπικό της Γραμματείας προσπαθεί να απαντά στα εκατοντάδες ερωτήματα που αφορούν στις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες. Καθώς διαπιστώθηκε πως ο εξοπλισμός της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δεν επαρκεί αποφασίσθηκε η προμήθεια 130 καμερών και 110 ακουστικών με μικρόφωνο, για τη χρήση από τους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων, αλλά και κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω της υπηρεσίας myEGDIXlive. Καθώς στα πλάνα του υπουργείου Οικονομικών είναι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να αναλάβει και πρόσθετες αρμοδιότητες, πιθανολογούμε πως θα απαιτηθεί συνολική τεχνολογική αναβάθμιση της Ειδικής Γραμματείας.

Alpha Trust Ανδρομέδα

Το ενδιαφέρον των αναλυτών συγκέντρωσαν χθες τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023 της εισηγμένης εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου Alpha Trust Ανδρομέδα. Η εισηγμένη στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023 κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,92 εκατ. ευρώ και είχε ακαθάριστα έσοδα 2,47 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σημείωσε απόδοση 7,80%. Δύο λεπτομέρειες τράβηξαν την προσοχή των αναλυτών. Αφενός η αναφορά πως από τη σύστασή της Alpha Trust Ανδρομέδα το 2000 έως σήμερα το χαρτοφυλάκιο της καταγράφει αθροιστική υπεραπόδοση 128,5% , έναντι του γενικού δείκτη του ΧΑΑ που την ίδια περίοδο των 23 ετών σημειώνει αρνητική απόδοση -46,44%. Ενδιαφέρον για τους αναλυτές έχει και η επενδυτική πολιτική της εισηγμένης εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της την 31/03/2022 περιλάμβανε επενδύσεις σε εισηγμένες μετοχές κατά 84,09% και τοποθετήσεις σε ομολογίες και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς κατά 12,91%. Αυτό που εξέπληξε είναι πως στις δέκα μεγαλύτερες συμμετοχές της δεν περιλαμβάνεται καμία τραπεζική μετοχή. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο χαρτοφυλάκιο της έχουν οι Quest Holdings (6,01%), TITAN (5,51%), Viohalco (4,91%) και Jumbo (3,75%).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.