ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλασιασμός των ιταλικών εξαγωγών προς την Κίνα

Τριπλασιασμός των ιταλικών εξαγωγών προς την Κίνα
AP

Μέσα σε ένα χρόνο περίπου, οι ιταλικές εξαγωγές προς την Κίνα τριπλασιάστηκαν. Η αύξηση αυτή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι από μόνη της αξιοσημείωτη, το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμη και οι ειδικοί δυσκολεύονται να εντοπίσουν την αιτία.

Συνολικά οι εξαγωγές προς την Κίνα ξεπέρασαν τα 3 δισ. τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας αύξηση 131% σε ετήσια βάση, ενώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα η αύξηση άγγιζε το 137%. Συγκριτικά, η Ιταλία εξήγαγε τον Ιανουάριο του 2022 προϊόντα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ προς την Κίνα. Μια τέτοια αύξηση θα προκαλούσε ερωτήματα ακόμη και υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο περίεργη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πρώτον, σημειώνει το Bloomberg, είναι αξιοσημείωτη εξέλιξη από απόψεως πολιτικής. Διότι μπορεί μεν η Ιταλία να είναι η μόνη χώρα του G7 που προσχώρησε στο τιτάνιο επενδυτικό πλάνο της Κίνας, τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, αλλά τα οικονομικά οφέλη της συνεργασίας από το 2019 είναι περιορισμένα. Παράλληλα, οι σχέσεις των δύο χωρών ψυχράνθηκαν αισθητά υπό την ηγεσία του τέως πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Και η διάδοχός του στην εξουσία, Τζόρτζια Μελόνι, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Επιπλέον, τα στοιχεία στον τομέα των φαρμάκων εγείρουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Οι εξαγωγές αυτής της κατηγορίας προϊόντων αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο σε 1,84 δισ. ευρώ από 98,5 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών

προς την Κίνα. Τα ιταλικά ΜΜΕ αποδίδουν την έκρηξη αυτή στη ζήτηση για το UDCA στην Κίνα, μια ουσίας η οποία χρησιμοποιείται ιδίως σε φάρμακα για το συκώτι και φημολογείται –αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις– ότι βοηθά στην πρόληψη της COVID-19. Συνεπώς, πίσω από την αύξηση των εξαγωγών, μπορεί να κρύβεται η άρση των υγειονομικών μέτρων στην Κίνα και η συνεπακόλουθη έξαρση του ιού στη χώρα. Βέβαια, σημειώνει το Bloomberg, οι περισσότεροι πολίτες στην Κίνα κόλλησαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, το οποίο σημαίνει ότι είχαν αναρρώσει πριν από την αύξηση στις ιταλικές εξαγωγές.

Και σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για το UDCA από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει την έκρηξη στις εξαγωγές. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Industria Chimica Emiliana, του μεγαλύτερου παραγωγού UDCA διεθνώς, ανέρχεται περίπου σε 300 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τις εξαγωγές προς την Κίνα.

Επίσης, τα τελευταία σχετικά στοιχεία στην Κίνα δεν δείχνουν μαζικές εισαγωγές αυτών των προϊόντων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο παράδοσης, τα φάρμακα κάθε είδους θα έπρεπε να φτάνουν στην Κίνα σε χρόνο ώστε να ενσωματωθούν στα στοιχεία του Απριλίου· ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή.