ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Alpha Finance, ο Φορέας Ακινήτων και η Hull Logistics Park

Η Alpha Finance, ο Φορέας Ακινήτων και η Hull Logistics Park

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Alpha Finance

Η Alpha Finance ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2022, από τα οποία προκύπτει πως το έτος που πέρασε δεν ήταν τόσο επιτυχημένο για τη χρηματιστηριακή όσο το 2021. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες της Alpha Finance μειώθηκαν κατά 11,88 % το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 9,79 εκατ., έναντι 11,11 εκατ. ευρώ στην προηγουμένη χρήση, λόγω κυρίως της μείωσης των προμηθειών από λοιπές επενδυτικές δραστηριότητες, οι οποίες επηρεάστηκαν αρνητικά το 2022. Η μεταβολή οφείλεται στο γεγονός ότι το 2021 οι καθαρές προμήθειες της εταιρείας ήταν αυξημένες κατά 1,3 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων προμηθειών επενδυτικών υπηρεσιών ομολογιακών δανείων τα οποία επηρεάστηκαν δυσμενώς το 2022.Τα αποτελέσματα πριν από το φόρο εισοδήματος ανήλθαν σε κέρδη 1,40 εκατ. ευρώ, έναντι 2,46 εκατ. ευρώ στην προηγουμένη χρήση. Και οι ποιοτικοί δείκτες δείχνουν πως η χρηματιστηριακή εταιρεία έχει χάσει έδαφος. Τα λεφτά πελατείας (ώριμα πιστωτικά υπόλοιπα) διαμορφώθηκαν το 2022 στα 15,4 εκατ. ευρώ, έναντι 19,3 εκατ. ευρώ το 2021. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή της χρηματιστηριακής στο Συνεγγυητικό αυξήθηκε στα 4,9 εκατ. ευρώ, από 4,4 εκατ. ευρώ το 2021. Τέλος, το margin (δανεισμός) πελατών διαμορφώθηκε στα 1,42 εκατ. ευρώ, από 1,36 εκατ. ευρώ το 2021.

Hull Logistics Park

Μπορεί η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο «Hull Logistics Park» της εταιρείας Streem Development για τη δημιουργία υπερσύγχρονου συγκροτήματος εφοδιαστικής αλυσίδας και διακομετακομιστικού εμπορίου στον Ασπρόπυργο, ωστόσο αυτό έγινε χωρίς να έχουν αποσαφηνισθεί τα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα. ‘Όλα τα επιμέρους περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα του επενδυτικού σχεδίου καθώς και τα ειδικότερα αιτήματα του επενδυτή θα κριθούν περαιτέρω και θα εξειδικευτούν κατά το στάδιο της αδειδοδοτικής διαδικασίας. Αυτό όμως δεν θα είναι απλή υπόθεση. Βλέπετε στο ακίνητο του Ασπροπύργου λειτουργούσε χαλυβουργείο και η διαδικασία καθαρισμού και περιβαλλοντικής αποκατάστασής του είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Αν όλα πάνε καλά θα προχωρήσει η κατασκευή και η λειτουργία της μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας και συνδυασμένων μεταφορών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Hull Logistics Park» θα ανέλθει στα 244 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 κατά τη φάση λειτουργίας.

Η δωρεά της ΕΕΤ

H Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε μια μεγάλου ύψους δωρεά προς το Πυροσβεστικό Σώμα. Συγκεκριμένα, θα δωρίσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακών επικοινωνιών και εφαρμογών λογισμικού για τη διαχείριση συμβάντων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ανατολική Αττική, συνολικής αξίας 430.000 ευρώ. Η δωρεά του συστήματος που θα ενισχύσει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της πυροπροστασίας εγκρίθηκε ήδη από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

«Σέρνεται» ο Φορέας

Προ δώδεκα μηνών είχε βγει προς διαβούλευση η πρόσκληση για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Αν και έχει περάσει ένας χρόνος η δημιουργία του φορέα, στον οποίο θα μπορούν να μεταβιβάζουν την πρώτη τους κατοικία τα ευάλωτα νοικοκυριά και παράλληλα να μένουν σε αυτήν πληρώνοντας ενοίκιο, έχει καθυστερήσει. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει διασφαλιστεί ότι το εγχείρημα μπορεί να είναι κερδοφόρο. Τα έξι επενδυτικά funds (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC) που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους στα τέλη Μαρτίου και από την εξέλιξη του ανταγωνιστικού διαλόγου που είναι σε εξέλιξη θα κριθεί το τελικό επενδυτικό ενδιαφέρον και η υποβολή ή όχι δεσμευτικών προσφορών. Προς το παρόν δεν φαίνεται «πράσινο φως».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.