ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώθηση από την κάλπη στο Χρηματιστήριο, οι συμπράξεις στις κατασκευές και η νέα ψηφιακή τράπεζα

Ώθηση από την κάλπη στο Χρηματιστήριο, οι συμπράξεις στις κατασκευές και η νέα ψηφιακή τράπεζα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Προς νέα υψηλά έτους

Σε νέα υψηλά επίπεδα έτους αναμένεται να οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών το πέρα από καθαρό αποτέλεσμα των εκλογών και η ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Η απομάκρυνση του οποιοδήποτε σεναρίου ακυβερνησίας και παράλληλα η φορολογική ατζέντα του κυβερνόντος κόμματος εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν ως τροφοδότης της ανόδου συντηρώντας το ήδη θετικό κλίμα. Σημειώνεται πως τα μεγέθη πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εξακολουθούν να δείχνουν μια εξαιρετική εικόνα μεγέθυνσης δραστηριότητας και επιδόσεων. Σε μέσα επίπεδα ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 16,4% και τα λειτουργικά κέρδη 95%, όταν συνολικά στη χρήση του 2022, τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων διαμορφώθηκαν στα 10,41 δισ. ευρώ με αύξηση 303,6%, και ο τζίρος άγγιξε τα 106,847 δισ. ευρώ με αύξηση 48,8%.

Τα projects του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανάλογα θετικά είναι τα δεδομένα που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα για όλα τα projects που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά αναμένεται να προχωρήσουν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, καθώς πλέον εκλείπει η οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη αναθεώρηση στόχων, όπως αυτή είχε τεθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι μεταξύ των τριών πρώτων κρατών- μελών της ΕΕ που κατέθεσε το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την τριάδα να συμπληρώνουν η Ιταλία και η Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει το αίτημα και στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου προκαταρκτική αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των οροσήμων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή.

Ο κατασκευαστικός κλάδος

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μεταξύ άλλων και αιμοδότη του κατασκευαστικού κλάδου, όπου οι συμπράξεις και οι διεργασίες είναι διαρκείς. Κατά πληροφορίες μικρότερες εταιρείες ήδη είναι σε συνεννοήσεις για να απορροφηθούν από εταιρείες ανώτατης τάξης εργοληπτικού πτυχίου. Σε άλλες περιπτώσεις συνάπτονται αποκλειστικές συνεργασίες, ώστε εισηγμένες επιχειρήσεις με μεγάλο ανεκτέλεστο να εξασφαλίζουν προσωπικό και μηχανήματα για κάποια από τα έργα που αναλαμβάνουν. Αυτή η λειψυδρία σε εργατικό δυναμικό είναι μια από τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΝΔ στη νέα της κυβερνητική θητεία.

H Natech μεγαλώνει

H Natech, που εδρεύει στα Γιάννενα και ο συνεργάτης της Neptune International A.G. δημιούργησαν μια νέα ψηφιακή τράπεζα μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής κορυφαίας ψηφιακής τράπεζας που θα επικεντρώνεται στα προϊόντα Banking-as-a-Service και Consumer Financial. Συνδυάζοντας την τεχνολογική κυριαρχία με την τραπεζική τεχνογνωσία, η νέα πρωτοβουλία θα υποστηρίξει τους πελάτες σε όλη την τραπεζική τους διαδρομή. Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν σχηματίσει μια κοινοπραξία με στόχο τη δημιουργία ενός μοναδικού, διασυνοριακού, ευρωπαϊκού ιδρύματος που υποστηρίζει τελικούς πελάτες, χρηματοπιστωτικά και μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω μιας προσφοράς ψηφιακής τραπεζικής σε πραγματικό χρόνο. H Natech προχώρησε προ μηνών στην έκδοση ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 10 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κάλυψαν το Orasis Fund του Τζορτζ Ελιοτ και το family office της οικογενείας Μουνδρέα, κλείδωσε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Τράπεζα Πειραιώς 21,2 εκατ. ευρώ και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της κατά 55 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.