ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μετεκλογικό ράλι των AT1, η Freskot και το sale & leaseback

Το μετεκλογικό ράλι των AT1, η Freskot και το sale & leaseback

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα AT1 ομόλογα

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των ομολόγων πρώτης βαθμίδας (AT1) που έχουν εκδώσει η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος. Τα εν λόγω ομόλογα ακολούθησαν την ενίσχυση των τιμών που κατεγράφη σε όλα τα ελληνικά assets μετά την επιβλητική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. Το ομόλογο AT1 της Alpha Bank απόδοσης 11,875%, αορίστου διαρκείας, σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset) ύψους 400 εκατ. ευρώ, βρέθηκε στις 96 μονάδες και το ομόλογο ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς, επιτοκίου 8,75% χωρίς τακτή λήξη, σταθερού επιτοκίου κατηγορίας με υπό αίρεση προσωρινή απομείωση ύψους 600 εκατ. ευρώ βρέθηκε στις 86 μονάδες. Και δεδομένου ότι μιλάμε για τα ομόλογα των τραπεζών που ενσωματώνουν το περισσότερο ρίσκο, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη είναι η πεποίθηση των επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Sale & leaseback

Το sale & leaseback έχει έλθει στο προσκήνιο και το προτιμούν πολλές επιχειρήσεις που διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία και επιθυμούν να αντλήσουν άμεση ρευστότητα από αυτήν, είτε για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών σχεδίων τους είτε για την αποπληρωμή οφειλών. Αν και στο πρόσφατο παρελθόν τέτοιες συναλλαγές γίνονταν κατά κύριο λόγο από τις εταιρείες leasing των τραπεζών, σήμερα η παρουσία έμπειρων στελεχών σε επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο και για τέτοιες συναλλαγές.

Νέο σφυρί για την Freskot

Σε κλοιό πλειστηριασμών βρίσκεται η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Κοντοβερός (Freskot), με την κεντρική μονάδα της στον Ασπρόπυργο να βγαίνει πλέον και αυτή στο σφυρί. Ο εν λόγω πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου 2023, με επισπεύδουσα την Intrum και με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς τα 6 εκατ. ευρώ. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 700.000 ευρώ. Η μονάδα της Freskot στον Ασπρόπυργο αποτελείται από ενιαίο οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων, καθώς και από βιομηχανικό ακίνητο που αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ, ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ., πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ., πρώτο όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ. και δεύτερο όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ.. Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της Freskot οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 33 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των ίδιων κεφαλαίων της έχει καταστεί αρνητικό κατά ποσό των 15 εκατ. ευρώ και το σύνολο των σωρευμένων ζημιών της ανέρχεται σε 20,4 εκατ. ευρώ.

Τα χιονοδρομικά κέντρα

Μπορεί η σεζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα να έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά τρέχουν οι προετοιμασίες για την επόμενη. Με κοινή υπουργική απόφαση ανατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και επέκταση των υποδομών και εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των υφιστάμενων Εθνικών Χιονοδρομικών Κέντρων. Στόχος να γίνουν χωρίς χρονοτριβή οι μελέτες και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης και αξιοποίησης των Εθνικών Χιονοδρομικών Κέντρων. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνδράμει στις μελέτες και στους σχετικούς διαγωνισμούς, χωρίς να επηρεάζεται σε οτιδήποτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ελληνικού Δημοσίου και η μορφή των νομικών προσώπων (δημοσίου δικαίου) που διαχειρίζονται τα Εθνικά Χιονοδρομικά Κέντρα. Η διαδικασία για τη διερεύνηση και τη χάραξη της βέλτιστης στρατηγικής ωρίμανσης και τη διαμόρφωση ενός ολιστικού πλάνου ανάπτυξης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής χιονοδρομικού κέντρου που διαχειρίζονται οι φορείς διαχείρισης, θα γίνει μέσω ανοιχτών, διαφανών, άνευ διακρίσεων, διεθνών διαδικασιών που θα διεξαχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Νέο Επιχειρηματικό Πάρκο

Καλά νέα για την Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης. Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη προβλέπει την υπαγωγή της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης στις διατάξεις του ν. 4982/2022 και την αντιστοίχισή της σε Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α1. Τί σημαίνει αυτό; Το Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α1 πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων κάθε κατηγορίας περιβαλλοντικής κατάταξης. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα έργα και τις δραστηριότητες τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και για τα οποία απαιτείται η διεξαγωγή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου να επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος σχετικά με το συγκεκριμένο έργο ή δραστηριότητα. Με την ίδια απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη ως εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσσαλονίκης τύπου Α1 ορίσθηκε η ETBA ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.