ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Παπακαλιάτης και η YNV, η Lamda Malls πάει Χρηματιστήριο και η Casey Capital

Ο Παπακαλιάτης και η YNV,  η Lamda Malls πάει Χρηματιστήριο και η Casey Capital

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Παπακαλιάτης και η YNV

Στην νέα επενδυτική κίνηση στον τομέα του real estate στην Ελλάδα προέβη η Everty, θυγατρική του ισραηλινού επενδυτικού ομίλου ΥNV, του οποίου ηγείται ο επιχειρηματίας Yaniv Natan. Η Everty Greece, υλοποιώντας τη στρατηγική του Ομίλου για τοποθετήσεις σε πολυτελή ακίνητα εμπορικής χρήσης, αλλά και σε ακίνητα με προστιθέμενη αξία στον τομέα της φιλοξενίας, προχώρησε στην εξαγορά του Elounda Gulf Villas από την ΚΑΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗ. Πρόκειται για πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κρήτη που αποτελείται από 15 σουίτες και 18 ιδιωτικές βίλες. Η ΚΑΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ανήκει στον Μανώλη Παπακαλιάτη, πατέρα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Πρόεδρος και CEO της τεχνικής εταιρείας είναι η Σουζάνα Παπακαλιάτη, μητριά του γνωστού ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου.

Η Lamda Malls και το Χρηματιστήριο

Πιο κοντά στη… Λεωφόρο Αθηνών φέρνει τη Lamda Malls το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως πληροφορείται η στήλη, το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και η θετική αντίδραση που διαμορφώθηκε την επόμενη ημέρα στο Χρηματιστήριο αλλάζουν και τα επιχειρηματικά και επενδυτικά πλάνα. Ανάμεσα σε αυτά, και την προσπάθεια εισόδου της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο η οποία και αναμένεται να γίνει σε πολύ πιο σύντομο διάστημα χρονικά από ότι είχε σχεδιαστεί. Καθώς μάλιστα πρόκειται για μια εταιρεία που θα αποδίδει ισχυρό μέρισμα στους μετόχους της, το ενδιαφέρον είναι ήδη αυξημένο.

Η LeasePlan Ελλάδας

Προ έτους η ALD Automotive, θυγατρική της γαλλικής τράπεζας Société Générale, προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση του 100% της Leaseplan, έναντι 4,9 δισ. ευρώ. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του 2023 τη NewALD, η οποία θα αποτελέσει έναν όμιλο με στόλο 3,3 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου στόλου ηλεκτρικών οχημάτων. Η Société Générale θα κατέχει περίπου το 53% της NewALD και οι μέτοχοι της LeasePlan συνολικά το 30,75%. Για να ηγηθεί της στρατηγικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, ο Tim Albertsen, CEO της ALD Automotive επέλεξε τον Κώστα Πετρούτσο, μέχρι πρότινος Διευθύνοντα Σύμβουλο της LeasePlan Ελλάδας, ως CEO της νέας εταιρικής οντότητας. Να σημειωθεί πως η LeasePlan Ελλάδας είχε το 2021 κύκλο εργασιών 162 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ περίπου. Ο ενεργός υπό διαχείριση στόλος των αυτοκινήτων την ήταν στα 38.935 αυτοκίνητα . Αντίστοιχα, η ALD Ελλάδος είχε το 2021 κύκλο εργασιών 19,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ περίπου. Το 2022 τα μεγέθη των δύο εταιρειών ήταν ακόμη πιο εύρωστα, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Η Quest απέκτησε την Έπαφος

Σε μια ακριβούτσικη εξαγορά προχώρησε η Quest Συμμετοχών του Θόδωρου Φέσσα, η οποία κατέβαλε 2,4 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Έπαφος Συστήματα Πληροφορικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, του Χρήστου Χαλδαιόπουλου. Λέμε ακριβούτσικη διότι ο κύκλος εργασιών της Έπαφος ανήλθε το 2022 σε 5,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε ε 803.316 ευρώ. Δηλαδή η εξαγορά έγινε με αποτίμηση τρεις φορές τα καθαρά κέρδη της Έπαφος για το έτος 2022. Και το κόστος της επένδυσης μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 4,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε έξι φορές τα καθαρά κέρδη του 2022 εάν μέσα στην επόμενη διετία τα μελλοντικά αποτελέσματα της Έπαφος πιάσουν τους καθορισμένους στόχους. Η Quest Συμμετοχών εκτιμά πως η εν λόγω επένδυση θα συνεισφέρει στον όμιλο σε ετήσια βάση περί τα 5 εκατ. ευρώ, επιπλέον έσοδα με EBITDA margin περί το 10%. Η Έπαφος ιδρύθηκε το 1987 και διαθέτει σειρά ολοκληρωμένων προϊόντων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των εκπαιδευτηρίων από τη διαχείριση των λειτουργιών τους μέχρι την εκπαίδευση των μαθητών. Κατέχει δε ηγετική θέση στην αγορά με 3.000 ενεργούς πελάτες στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η Casey Capital

Η Casey Capital από την Αυστραλία είναι μια μεγάλη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που αναλαμβάνει και κατασκευαστικά projects. Ιδρυτής και Managing Director της Casey Capital είναι ο Mark Casey. Ο Casey ο οποίος είναι και συνιδρυτής της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Credit Clear Limited αποφάσισε να αναπτύξει ένα ξενοδοχείο στην Μύκονο. Για το λόγο αυτό συνέστησε την Mykonos Dev Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, στην οποία έβαλε ως διαχειριστή Έλληνα λογιστή. Η Mykonos Dev υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο για την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας τριών αστέρων και δυναμικότητας 13 δωματίων και 38 κλινών εντός του οικισμού του Αγίου Στεφάνου στην Μύκονο. Ωστόσο, το επενδυτικό σχέδιο των 3 εκατ. ευρώ «έφαγε πόρτα» από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς κρίθηκε πως η τεκμηρίωση ως προς την εταιρική σύνθεση και τις δαπάνες της εταιρείας ήταν παραπάνω από ελλιπής.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.