ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα προγράμματα που βοηθούν στη εξοικονόμηση

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα προγράμματα που βοηθούν στη εξοικονόμηση

Συνολικά εννέα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο με στόχο τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την εξοικονόμηση της ενέργειας στην Ελλάδα.

Μέσα από το «Produce e-Green» και τα «Εξοικονομώ Αυτονομώ», «Κινούμαι Ηλεκτρικά», «Πράσινα Ταξί», «Φορτίζω Παντού», «Εξοικονομώ – Αλλάζω Συσκευή», «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επιχειρεί να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 2030 για την μείωση των ρύπων, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και ο μεγάλος στόχος της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Παράλληλα, το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα - ομπρέλα «Φθηνή Στέγη», αφορά στην ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση, στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής για τη στήριξη νέων, οικογενειών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα:

  • Produce e-Green

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση δαπανών για τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.

Η πλατφόρμα της δράσης (https://producegreen.gov.gr) θα είναι διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων από 30/05/2023 έως και την 30η Νοεμβρίου 2023, ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.

  • Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους 803 εκατ. ευρώ και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.

H προθεσμία που έχουν οι δικαιούχοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων έχει «πάρει» παράταση έως την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023.

  • Κινούμαι Ηλεκτρικά

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα (https://kinoumeilektrika2.gov.gr/) για τις αιτήσεις του προγράμματος με σκοπό την επιδότηση αγοράς οχημάτων, δικύκλων και αγοράς έξυπνων φορτιστών.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

  • Πράσινα Ταξί

Το πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας προβλέπει την αγορά και εγκατάσταση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, και την επιδότηση για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος του 2023.

  • Φορτίζω Παντού

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης 8.000 δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτιστης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), με στόχο τη δημιουργία ενός βασικού δικτύου δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.

  • Εξοικονομώ – Αλλάζω Συσκευή

Τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες είχαν συνολικά 541.000 δικαιούχοι, μέχρι σήμερα, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 61,5% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται πως όλοι οι ωφελούμενοι ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

  • Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα θα μπορούν τα νοικοκυριά και οι αγρότες που θα εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), αξιοποιώντας την επιδότηση που ξεκινάει από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα υποβολής (https://pvstegi.gov.gr/) αιτήσεων άνοιξε την Τρίτη (2/5) και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων που είναι 238 εκατ. ευρώ.

  • Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα

Ολοκληρώθηκε το σταδιακό «άνοιγμα» του προγράμματος και πλέον μπορούν να υποβάλλουν «Αίτηση Χρηματοδότησης» όλοι όσοι θέλουν να αντικαταστήσουν τους παλιούς τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες (https://allazothermosifona.gov.gr/).

Διευκρινίζεται πως η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και οι αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορούν να γίνονται από τους ωφελούμενους μέχρι και εκατό (100) ημέρες από την έγκριση της αίτησής του.

  • Ανακαινίζω – Νοικιάζω

Το πρόγραμμα αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης και αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με το ποσό να καλύπτει υλικά και εργασίες.

Δείτε το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενέργεια ΕΔΩ