ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκλογική χρηματοδότηση, η Optima Bank και η συγχώνευση της Allianz Ελλάς με την Ευρωπαϊκή Πίστη

Η εκλογική χρηματοδότηση, η Optima Bank και η συγχώνευση της Allianz Ελλάς με την Ευρωπαϊκή Πίστη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η HELLENiQ RENEWABLES

Από τοπικό developer στην Κύπρο απέκτησε η HELLENiQ RENEWABLES, θυγατρική της HELLENiQ ENERGY δυο εν λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 15 MW στην Λευκωσία. Η εν λόγω εξαγορά αποτελεί την πρώτη επένδυση ΑΠΕ από την HELLENiQ ENERGY εκτός Ελλάδος και ταυτόχρονα σηματοδοτεί την έναρξη της δραστηριοποίησης του Ομίλου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης είναι Κύπριος με βαθιά γνώση της τοπικής αγοράς. Διευθύνων Σύμβουλος της EKO Κύπρου είναι ο Γιώργος Γρηγοράς, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Σιάμισιη. Το τελευταίο τρίμηνο η HELLENiQ RENEWABLES, θυγατρική της HELLENiQ ENERGY στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει συστήσει πέντε θυγατρικές στην Κύπρο. Πρόκειται για τις HELLENIQ RENEWABLES CYPRUS LYTHRODONTAS LIMITED, HELLENIQ RENEWABLES CYPRUS PAPHOS LIMITED , HELLENIQ RENEWABLES CYPRUS PACHNA LIMITED, HELLENIQ RENEWABLES CYPRUS AGIA VARVARA LIMITED και HELLENIQ RENEWABLES CYPRUS ALAMINOS LIMITED. Τον προηγούμενο μήνα η HELLENIQ RENEWABLES προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 34,99 εκατ. ευρώ και πλέον το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στα 49,8 εκατ. ευρώ.

Η Optima Bank

Εξαιρετικές επιδόσεις καταγράφει στο χρηματιστηριακό της σκέλος η Optima Bank, η οποία πλέον πλασάρεται μεταξύ των έξι πρώτων χρηματιστηριακών σε συναλλαγές σε σύνολο 39 εταιρειών. Αυτή η επιτυχία αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία για το 2022 που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Optima Bank. Τα λεφτά πελατείας (λογαριασμοί εκκαθάρισης και υποχρεώσεων προς πελάτες από χρηματιστηριακές συναλλαγές ΧΑ, ΧΠΑ & χρηματιστηρίων της αλλοδαπής) διαμορφώθηκαν το 2022 στα 32,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,2 εκατ. ευρώ το 2021. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή της Optima Bank στο Συνεγγυητικό αυξήθηκε στα 5,9 εκατ. ευρώ, από 4,2 εκατ. ευρώ το 2021, κάτι που είναι επίσης ενδεικτικό της αύξησης πελατείας. To margin (δανεισμός) πελατών διαμορφώθηκε στα 13,2 εκατ. ευρώ, από 11,1 εκατ. ευρώ το 2021, εισφέροντας στα έσοδα κατά 800.000 ευρώ περίπου.

Η εκλογική χρηματοδότηση

Συνολικά 1,96 εκατ. ευρώ θα λάβουν ως εκλογική χρηματοδότηση δέκα πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει πως η εκλογική χρηματοδότηση θα δοθεί ως εξής: Στη ΝΔ θα δοθούν 859.431 ευρώ. Στον ΣΥΡΙΖΑ 507.572 ευρώ. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 223.432 ευρώ. Στο ΚΚΕ 146.409 ευρώ. Στην Ελληνική Λύση 100.147 ευρώ. Στη ΝΙΚΗ 17.291 ευρώ. Στο ΜέΡΑ25 32.592 ευρώ. Στη Χρυσή Αυγή 55.366 ευρώ. Στο Ποτάμι 8.628 ευρώ. Στην Πλεύση Ελευθερίας 9.128 ευρώ. Το παράδοξο είναι πως χρηματοδότησης δικαιούνται και πολιτικά κόμματα που δεν μετείχαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, όπως η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. Γιατί; Διότι στις Ευρωεκλογές του 2019 έλαβαν πάνω από 1,5%. Βεβαίως η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής έχει ανασταλεί, ωστόσο ακόμη της επιμερίζονται τα σχετικά ποσά.

Η Allianz Ελλάς

Ολοκληρώθηκαν χθες όλες οι τυπικές διαδικασίες για την συγχώνευση της Allianz Ελλάς με την Ευρωπαϊκή Πίστη, καθώς καταχωρίσθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η εγκριτική απόφαση των Εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων των δύο εταιρειών, η τροποποίηση του καταστατικού της Allianz Ελλάς και η μεταβίβασης του συνολικού χαρτοφυλακίου ασφαλιστηρίων της Ευρωπαϊκής Πίστης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Η τροποποίηση καταστατικού σχετίζεται με το μετοχικό κεφαλαίο της Allianz Ελλάς. Δεδομένου ότι η συγχώνευση διενεργήθηκε με τη μεταβίβαση όλων των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της απορροφώμενης, η ολοκλήρωση από τεχνικής άποψης της συγχώνευσης προϋπέθετε τη συνένωση των κεφαλαίων των Allianz Ελλάς και Ευρωπαϊκή Πίστη. Έτσι, επήλθε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Allianz Ελλάς ίση με το ποσό του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Πίστης, το οποίο ανέρχεται σε 16,7 εκατ. ευρώ. Μετά την διαδικασία αυτή το μετοχικό κεφάλαιο της Allianz Ελλάς ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 67,3 εκατ. ευρώ!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.