ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μετασχηματισμός της Alpha Bank, οι δωρεές για την ανακαίνιση πρεσβειών και η ΗΛΕΚΤΩΡ

Ο μετασχηματισμός της Alpha Bank, οι δωρεές για την ανακαίνιση πρεσβειών και η ΗΛΕΚΤΩΡ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Alpha Bank

Μόλις 24 ώρες απομένουν για το Virtual Investor Day της Alpha Bank, για το οποίο προηγήθηκαν εντατικές προετοιμασίες από τη Διοίκηση της τράπεζας. Αύριο ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης θα παρουσιάσει το ανανεωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής για τα έτη 2023-2025, καθώς και τους αναθεωρημένους στόχους που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου Alpha Bank. Ουσιαστικά στο Virtual Investor Day θα γίνει και μια πρώτη αποτίμηση του διετούς έργου του Γραφείου Μετασχηματισμού της τράπεζας του οποίου ηγείται η Chief Transformation Officer (CTO) Αναστασία Σακελλαρίου. Η προσοχή των αναλυτών θα είναι στραμμένη κυρίως στους στόχους που θα θέσει η Διοίκηση της τράπεζας για την πορεία των NPE, NPLs, του Cost of Risk, του CET1, του RoE, αλλά και των καταθέσεων και των νέων δανείων έως το 2025.

Αξιόλογες πρωτοβουλίες

Αξιόλογες πρωτοβουλίες για τον καλλωπισμό των εγκαταστάσεων των ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα από τον ιδιωτικό τομέα. Ξεχωρίζουμε δύο δωρεές προς το υπουργείο Εξωτερικών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Η πρώτη στην πρόταση δωρεάς από την Alpha Bank προς την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρουμανία, η οποία θα καλύψει την δαπάνη ανακαίνισης του κτιρίου της Πρεσβείας Βουκουρεστίου. Η δεύτερη αφορά στην πρόταση δωρεάς από την εταιρεία Sofiti Decoration Consultancy L.L.C προς την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου υποδοχής της πρεσβείας και του προξενικού γραφείου στο Άμπου Ντάμπι.

Οικονομική διπλωματία

Η υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ελένη Λουρή, αν και υπηρεσιακή, ασκεί ενεργή οικονομική διπλωματία. Δεν είναι τυχαίο πως προς ημερών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δίνει διευκρινήσεις για τους χάρτες που πουλιούνται στην αγορά με εσφαλμένη γεωγραφική απεικόνιση της επικράτειας της Ουκρανίας. Με αφορμή Ρηματική Διακοίνωση της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα σε σχέση με τη διάθεση στο εμπόριο πολιτικών χαρτών της Ευρώπης με εσφαλμένη γεωγραφική απεικόνιση της Επικράτειας της Ουκρανίας, που κοινοποιήθηκε για ενέργεια προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από το υπουργείο Εξωτερικών, και κατόπιν ρητής σχετικής ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, η Ελένη Λουρή εξέδωσε εγκύκλιο προς τις εταιρείες έκδοσης πολιτικών χαρτών που κοινοποιήθηκε και στα εμπορικά καταστήματα που τους διαθέτουν στην ελληνική αγορά με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει τα σύνορα της Ουκρανίας του 1991, στα οποία περιλαμβάνεται και η περιοχή της Κριμαίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να αποσυρθούν άμεσα οι χάρτες που απεικονίζουν τη χερσόνησο της Κριμαίας είτε με διαφορετικό χρώμα, είτε με διαφορετική απόχρωση χρώματος από εκείνο της λοιπής εδαφικής επικράτειας της Ουκρανίας.

Ο ΧΥΤΥ της Μήλου

Ένα πρόβλημα ετών που αποτελούσε αγκάθι για το νησί της Μύλου φαίνεται πως πλέον μπαίνει σε τροχιά επίλυσης. Τον Φεβρουάριο του 2024 η ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη Μήλο και να έχει προχωρήσει στην προμήθεια του εξοπλισμού κομποστοποίησης. Το έργο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ έχει ως συνολική προθεσμία εκτέλεσης τους 55 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι πρώτοι 13 μήνες, κατά μέγιστον, αφορούν στην κατασκευή του έργου και την προμήθεια του εξοπλισμού, οι επόμενοι 6 μήνες στη δοκιμαστική λειτουργία των έργων και οι επόμενοι 36 μήνες στην κανονική λειτουργία των έργων. Το έργο αφορά στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 100.380 κυβικών μέτρων και διάρκειας ζωής τουλάχιστον 20 έτη για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων του Δήμου Μήλου, αλλά και στην κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού υλικού, δυναμικότητας 300 τόνων ανά έτος. Το έργο κατασκευάζεται εντός γηπέδου έκτασης 64.768 τετραγωνικών μέτρων , το οποίο βρίσκεται στη θέση «Άγιοι Θεόδωροι -Μπραντόνι» του Δήμου Μήλου, Νομού Κυκλάδων, Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Kυκλοφοριακή συμφόρηση

Πρόσκαιρη κυκλοφοριακή συμφόρηση προκάλεσε προχθές το δεξαμενόπλοιο Seavigour της Thenamaris στη Διώρυγα του Σουέζ, μετά από βλάβη που παρουσίασε. Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) ανακοίνωσε ότι το 159.000 dwt δεξαμενόπλοιο Seavigour (κατασκευής 2016) της Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου διέκοψε για λίγο την κυκλοφορία στη διώρυγα μετά από βλάβη στις μηχανές του. Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο χρειάστηκε ρυμούλκηση από δύο ρυμουλκά, ωστόσο σύντομα η κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις επανήλθε κανονικά. Της Thenamaris ηγείται ο εφοπλιστής Νικόλας Μαρτίνος, γιος του Ντίνου και της Λίας Μαρτίνου, ο οποίος πριν πιάσει το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης είχε κάνει διεθνής καριέρα ως dj και μουσικός παραγωγός, με το καλλιτεχνικό όνομα Nick Martin.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.