ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές κορυφής στη Microsoft Ελλάς, η Hellas Direct και αναμένοντας το ΔΝΤ

Αλλαγές κορυφής στη Microsoft Ελλάς, η Hellas Direct και αναμένοντας το ΔΝΤ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Aλλαγές στη Microsoft Ελλάδος

Στο γραφείο της Microsoft στη Βρετανία όπου αναλαμβάνει επικεφαλής του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μετακινείται ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, μέχρι χθες, γενικό διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Η μετακίνηση χαρακτηρίζεται ως αναβάθμιση δεδομένης της σημασίας που έχει η θέση που αναλαμβάνει ο κ. Μιχαλόπουλος. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ή ποια θα αντικαταστήσει τον κ. Μιχαλόπουλο, ενώ το μόνο βέβαιο ότι η αλλαγή αυτή δεν επηρεάζει τα πλάνα της Microsoft για την Ελλάδα και κυρίως την επένδυση στη δημιουργία του data center region που προωθεί ο αμερικανικός κολοσσός.

Η Hellas Direct

To «underwriting» της Hellas Direct, ήτοι η διαδικασία μέσω της οποίας η ασφαλιστική εταιρεία αναγνωρίζει και ταξινομεί κάθε υποψήφιο προς ασφάλιση κίνδυνο, βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο το 2022. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Hellas Direct, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, η Hellas Direct ασφάλιζε 220.524 αυτοκίνητα στην Ελλάδα, έναντι 132.791 το 2021 με την υψηλότερη συγκέντρωση κινδύνου της εταιρείας να αφορά στην Κέρκυρα (0,90%). Η μέγιστη ασφαλίζομενη αξία αυτοκινήτου περιορίζεται στα 75.000 ευρώ ανά όχημα και η ανώτερη ασφαλίζομενη αξία ακινήτου περιορίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δεν ασφαλίζει αυτοκίνητα με αναλογία ισχύος προς βάρος μεγαλύτερη από 20% και συγκεκριμένους τύπους αυτοκινήτων , όπως τα σπορ αυτοκίνητα. Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα οδηγών που προτιμά να έχει πελάτες, η Hellas Direct στοχεύει σε ηλικιακές ομάδες που είναι στατιστικά λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αξιώσεις. Στις 31 Δεκεμβρίου 2022 το 2,2% των ασφαλισμένων οδηγών ήταν ηλικίας 30 ετών και κάτω, από 2,3% στο τέλος του 2021.

Στο σφυρί ακίνητο της Sotris

Μεγάλο είναι σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον για το επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας Sotris Τεχνική ΑΤΕΒΕ στην περιοχή του Ελαιώνα, που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 16 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 7.206,10 τ.μ. που περιλαμβάνει δύο κτιριακούς όγκους με τέσσερις ιδιοκτησίες, ήτοι αποθήκη καταστήματος επιφάνειας 382,40 τ.μ., ισόγειο κατάστημα επιφάνειας 263,83 τ.μ, γραφεία Α’ ορόφου επιφάνειας 405,31 τ.μ. και ισόγειο κατάστημα επιφάνειας 1442,90 τ.μ.. Αυτά θα βγουν σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 3,046 εκατ. ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η Qquant Master Servicer ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της ABS Metexelixis S.A.

To logistics center της Streem

Η Streem Παγκόσμιες Αποθηκευτικές Λύσεις Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, θυγατρική του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου HIG Capital, δρομολογεί στον Ασπρόπυργο κέντρο διανομής προϊόντων (logistics center) για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Streem απέκτησε 300 στρέμματα στον Ασπρόπυργο, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της Ελληνικής Χαλυβουργίας του ομίλου Μάνεση. Μέσα από την έκταση διέρχεται σιδηροδρομική γραμμή, ενώ γειτνιάζει με τη θάλασσα όπου η HIG θέλει να αναπτύξει λιμενικό προβλήτα ικανό να υποδέχεται μικρά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Προσφάτως πρόεδρος της Streem τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Inventio και ο άνθρωπος που από το 2017 τρέχει τις επενδύσεις της HIG Capital στη χώρα μας.

Εκπαιδευτικό κέντρο

Μετά από επτά χρόνια «ζύμωσης» σε περίπου έξι μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το Δεκέμβριο η κοινοπραξία της Aegean και της καναδικής CAE αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το κέντρο προσομοιωτών πτήσεων μια επένδυση συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει στους πιλότους και στα πληρώματα καμπίνας της Aegean να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα. Εξίσου σημαντικό είναι πως το κέντρο προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων θα προσελκύσει πιλότους, καθώς και πληρώματα καμπίνας τρίτων εταιρειών και έτσι η χώρα μας θα αποκτήσει παρουσία και σε αυτό το σημαντικό κομμάτι του κλάδου των μεταφορών.

Αναμένοντας το ΔΝΤ

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα. Πρόκειται για την ετήσια απολογιστική έκθεση που συντάσσει το ΔΝΤ για κάθε κράτος μέλος του οργανισμού και στην οποία αποτυπώνει τις θέσεις του για την κατάσταση της οικονομίας εκάστης χώρας. Η νέα έκθεση για την Ελλάδα θα έχει ειδικό ενδιαφέρον τόσο ως προς τις εκτιμήσεις του ταμείου για το ελληνικό χρέος, όσο και ως προς την απαρίθμηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα το 2022, αλλά δεν τις ολοκλήρωσε ή τις υλοποίησε μερικώς.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.