ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H EFA Ventures, η παραχώρηση του λιμένα Καβάλας και η Τεχνική Ολυμπιακή

H EFA Ventures, η παραχώρηση του λιμένα Καβάλας και η Τεχνική Ολυμπιακή

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η EFA Ventures

Μεγάλη αύξηση κατέγραψε ο τζίρος της EFA Ventures, του Κρίστιαν Χατζημηνά το 2022, ενώ και το 2023 ο διεθνής πάροχος βιομηχανικών συνεργασιών και συναφών τεχνικών υπηρεσιών καταγράφει αυξημένες πωλήσεις. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της EFA Ventures εμφάνισε το 2022 αύξηση κατά 53,5% και ανήλθε σε 22 εκατ. ευρώ από 14,3 εκατ. ευρώ το 2021. Τα δε προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA), ανήλθαν το 2022 στο ποσό των 2,27 εκατ. ευρώ. Αυτές οι θετικές επιδόσεις συνεχίζονται και το 2023. Μέσα στο έτος η εταιρεία έχει υπογράψει έξι συμφωνίες πλαίσιο με την υπηρεσία προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας για την υποστήριξη των Canadair CL-215-415 που μαζί με άλλες παρεπόμενες εργασίες έχουν οδηγήσει σε συμβατικό τίμημα τετραετίας ύψους 78,8 εκατ. ευρώ.

Η παραχώρηση του «Φίλιππος Β’»

Και μια και ο λόγος για την EFA Ventures, να αναφερθούμε στην εκκρεμούσα υπο-παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β΄» στην Καβάλα στη συμβαλλόμενη κοινοπραξία International Port Investments Kavala (IPIK) στην οποία μετέχουν οι Black Summit Financial Group (55%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (35%) και η EFA Group (10%). Μιλάμε για εκκρεμούσα διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συμβαλλόμενη κοινοπραξία International Port Investments Kavala να παρουσιάσουν πρώτα το master plan, δηλαδή το σχέδιο του λιμανιού για τις μελλοντικές επενδύσεις που να περιλαμβάνει και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη συνέχεια να υπογραφεί η σχετική σύμβαση. ΤΑΙΠΕΔ και International Port Investments Kavala με προσφυγή στις 2 Μάϊου ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υποστηρίζοντάς πως η κατάρτιση του master plan για την υπογραφή της σύμβασης δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Ωστόσο αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι ακόμη υπό διάσκεψη στο Έβδομο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο και θα αποφασίσει σχετικά.

Η Τεχνική Ολυμπιακή

Η Τεχνική Ολυμπιακή της οικογένειας Στέγγου, ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά της συλλογής απορριμμάτων και στον κλάδο της ενέργειας. Αν και ο σχετικός σχεδιασμός έχει γίνει από το 2022, ωστόσο οι σχετικές κινήσεις δρομολογούνται αυτή την περίοδο. Προς το σκοπό αυτό η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τεχνικής Ολυμπιακής καλείται στις 28 Ιουνίου 2023 να εγκρίνει την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, ώστε να μπορεί να συλλέγει, επεξεργάζεται και να διαθέτει απορρίμματα και να ανακτά υλικά, αλλά και να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ατμό και κλιματισμό. Στα πλαίσια της μακροχρόνιας δραστηριοποίησης του Ομίλου στον κατασκευαστικό κλάδο, επιδιώκεται η ανάληψη έργων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο τομέα που αφορούν στη διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων, αλλά και η απόκτηση παρουσίας στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.