ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 2,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Eurostat: Στο 2,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Στο 2,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. 

Σημαντική επιβράδυνση στο 5,5% ετησίως παρουσίασε ο ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο από το 6,1% του Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο σύνολο της ευρωζώνης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,5% τον τελευταίο μήνα, επιβραδύνοντας από το 6,1% που είχε παρουσιάσει τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίο προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 5,6%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στο σύνολο της ευρωζώνης αυξήθηκαν με ρυθμό 0,3% τον Ιούνιο, αφότου τον Μαΐο είχαν παραμείνει σταθερές.

Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να ασκούνται στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά που αυξήθηκαν μεν κατά 11,7% ετησίως τον Ιούνιο, αλλά επιβράδυναν σημαντικά από τα 12,5% του προηγούμενου μήνα.

Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται με ρυθμό 5,5% από το 5,8% του Μαΐου, ενώ αυξητικά κινήθηκαν οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών που "έτρεξαν" με +5,4% από το +5% που είχε προηγηθεί. Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας συνέχισα να αποκλιμακώνονται έντονα, καθώς μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,6% μετά τη μείωση 1,8% του Μαΐου.

Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός - που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα - παρουσίασε μικρή επιτάχυνση το 5,4% ετησίως από το 5,3% που είχε προηγηθεί.

Ωστόσο, η μέτρηση ήταν επίσης ελαφρώς καλύτερη των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν να επιταχύνει στο 5,5% ετησίως.

Αντίστοιχα, σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης στην ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,3% μετά το +0,2% μηνιαίως του Μαΐου, την ώρα που η αγορά περίμενε ισχυρότερη επιτάχυνση κατά 0,7%.