ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις  σε όλο τον κόσμο για φέτος

Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις  σε όλο τον κόσμο για φέτος
AP photo

Ακριβότερες πόλεις στον κόσμο: Ποια είναι η πιο ακριβή ήπειρος και ποιες είναι οι πόλεις που επιλέγουν να μείνουν οι δισεκατομμυριούχοι

Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί αρκετά το τελευταίο έτος σε όλο τον κόσμο τόσο για τους έχοντες αλλά και για τους μη έχοντες. Έτσι υπάρχουν πόλεις που έχουν πληγεί από αυτήν την τάση καθώς υπάρχουν προϊόντα που ανεβάζουν το κόστος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Δείκτης Lifestyle Index της Julius Baer, ο οποίος κατατάσσει ετησίως τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, διαπιστώνει ότι η Ασία είναι η πιο ακριβή περιοχή για πολυτελή διαβίωση, με τη Σιγκαπούρη να κατατάσσεται ως η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Σημειώνεται ότι η Σιγκαπούρη ξεπέρασε φέτος τη Σαβγκάη η οποία βρισκόταν το 2022 στην πρώτη θέση.

Ο δείκτης από την Julius Baer, μια ελβετική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, αξιολογεί το κόστος 20 προϊόντων που συνδέονται με έναν κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής υψηλού επιπέδου, όπως είναι τα κορυφαία οικιστικά ακίνητα, τα πολυτελή αυτοκίνητα, οι πτήσεις επαγγελματικής θέσης και τα εξωφρενικά δείπνα.

Ακρίβεια

Με μια αύξηση της τάξεως του 22%, το Μαϊάμι σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ζωής κατά το περασμένο έτος, ανεβαίνοντας από την 18η θέση στην κατάταξη του 2022 στη 10η. Αντίστοιχα, το Ντουμπάι ανέβηκε από τη 14η στην έβδομη θέση, ενώ η Τζακάρτα από τη 19η στη 12η. Άλμα προς τα πάνω σημείωσε και η Νέα Υόρκη η οποία μετακινήθηκε από την 11η στην 5η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να μείνει κάποιος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Julius Baer, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν για προϊόντα, όπως το κρασί και το ουίσκι, καθώς και για τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις υπηρεσίες φιλοξενίας.

Καθώς η ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία αυξάνεται μετά την πανδημία, το κόστος αγαθών και υπηρεσιών όπως οι σουίτες ξενοδοχείων, οι πτήσεις και τα εκλεκτά γεύματα αυξήθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες δαπάνες ενέργειας, πρώτων υλών και προσωπικού, οι οποίες επιδεινώνονται από τον πληθωρισμό, τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και τις διακυμάνσεις των νομισμάτων.

Σημειώνετι ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της έκθεσης, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική χαρακτηρίζονται ως οι πιο προσιτές περιοχές για καλή ζωή. Το Ντουμπάι κατάφερε να βρεθεί στο top 10 για πρώτη φορά, και έγινε η έβδομη πιο ακριβή πόλη, υποβιβάζοντας τη Ζυρίχη στη 14η θέση. Το εμιράτο θεωρείται ένας εκ των «πρωταγωνιστών» του φετινού δείκτη καθώς η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού πλούσιων ατόμων έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές και τη ζήτηση των ακινήτων.

Η έρευνα διαπίστωσε τέλος, αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας άρθηκαν. Το κόστος των ειδών πολυτελείας, όπως το κρασί, όπως ένα μπουκάλι Château Lafite Rothschild 2018 vintage, και το ουίσκι αυξήθηκε περισσότερο παγκοσμίως κατά 17,2% και 16,2%, αντίστοιχα.

Ποιες πόλεις επιλέγουν για να μείνουν οι δισεκατομμυριούχοι

Με βάση τις τελευταίες τιμές για αυτό το «καλάθι» αγαθών, το Χονγκ Κονγκ μετακινήθηκε από την τέταρτη στην τρίτη πιο ακριβή πόλη. Η Μπανγκόκ ανέβηκε από το Νο 15 στο Νο 11, ενώ η Ταϊπέι έπεσε από την τρίτη στην όγδοη θέση. Η Ζυρίχη και το Τόκιο έπεσαν από την έβδομη και την όγδοη θέση, αντίστοιχα, στην 14η και 15η.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στη Γαλλία: Στην αντεπίθεση η Ένωση Δημάρχων - Οργανώνουν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Γκριμάλντι: Η ιστορία της πριγκιπικής οικογένειας του Μονακό γίνεται ταινία με την έγκρισή τους

ΗΠΑ: Ρωγμή σε τρενάκι λούνα παρκ - Πώς σώθηκαν οι επιβαίνοντες