ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Μία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι αρκετή

Στουρνάρας: Μία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι αρκετή
INTIME

Ο Διοικητής της Τραπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ τόνισε σήμερα ότι περαιτέρω σύσφιξη των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία.

Άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι αρκετή και περαιτέρω σύσφιξη θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο CGTN Europe.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών κατά τη συνεδρίασή της στις 14-15 Ιουνίου και δήλωσε ότι η ένατη διαδοχική αύξηση είναι σχεδόν εγγυημένη τον Ιούλιο, καθώς προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

«Μπορεί να έχουμε μια ακόμη κίνηση την επόμενη εβδομάδα κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε περισσότερο από αυτό», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας. «Θα σταματήσουμε εκεί. Νομίζω ότι αυτή είναι η γνώμη μου», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος ανήκει στο China Global Television Network.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρείται «περιστέρι» μεταξύ των 26 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς τι θα συνηγορούσε υπέρ του τερματισμού των αυξήσεων των επιτοκίων αντί να προχωρήσουν περαιτέρω, ο Γ. Στουρνάρας είπε:

«Το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και έχουμε διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε στο βέλτιστο σημείο που περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία».

Οι συναλλασσόμενοι και οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% όταν συνεδριάσει την επόμενη φορά στις 27 Ιουλίου.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ δήλωσε την Τρίτη ότι μια αύξηση των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου «θα ήταν το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση μια βεβαιότητα».