ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Μόνο ηλεκτρονικά οι συναλλαγές για αγοραπωλησίες - ΦΠΑ ξενοδοχείων στα Airbnb

Ακίνητα: Μόνο ηλεκτρονικά οι συναλλαγές για αγοραπωλησίες - ΦΠΑ ξενοδοχείων στα Airbnb
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Αλλαγές στην αγορά ακινήτων μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ. Τι αλλάζει για την αγοραπωλησία ακινήτων και τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Τέλος στη φοροδιαφυγή επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε αρκετές φορές στο διήμερο της παρουσίας του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα από τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα είναι και η υποχρέωση των ιδιοκτητών Airbnb να καταβάλλουν ΦΠΑ ανάλογο με αυτόν των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Αντίστοιχα θα πρέπει να καταβάλλουν και τα τέλη, όπως ο φόρος διαμονής και το τέλος παρεπιδημούντων.

Για να υποχρεωθεί κάποιος σε αυτές τις εισφορές, θα πρέπει να διαθέτει τρία ή περισσότερα καταλύματα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα οι εκπρόσωποι των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υπογράψουν επικαιροποιημένο μνημόνια συνεργασίας με την ΑΑΔΕ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και άλλα μέτρα που αφορούν την αγορά των ακινήτων. Μεταξύ αυτών η υποχρεωτική ηλεκτρονική συναλλαγή σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες. Στόχος είναι να περιοριστούν οι συναλλαγές με «μαύρο χρήμα».

Τα μέτρα για τη στέγη και τους νέους

  • Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  • Καταβολή του Youth Pass, 150 ευρώ σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών.
  • Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25 – 39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

  • Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS
  • Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά
  • Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία
  • Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ
  • Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών
  • Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά