ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΦΜ σε 12χρονα αυτόματα από την επόμενη Δευτέρα

ΑΦΜ σε 12χρονα αυτόματα από την επόμενη Δευτέρα

ΑΦΜ: Το πρώτο εφόρου ζωής τους αριθμό θα αποκτήσουν από την επόμενη εβδομάδα πάνω από 300.000 ανήλικοι που έως τις 31/12/23 συμπληρώνουν το 12ο έτος της ηλικίας τους

Σε ισχύ τίθεται από την ερχόμενη εβδομάδα το μέτρο της αυτόματης απόδοσης ΑΦΜ σε παιδιά ηλικίας 12 ετών, ώστε να διευκολύνονται οι γονείς από την ταλαιπωρία έκδοσής του.

Το μέτρο που καθιερώνεται για πρώτη φορά από την ΑΑΔΕ, την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, θα χορηγήσει σε περισσότερους από 300.000 ανηλίκους από 12 ετών και άνω, τον αριθμό που θα έχουν μαζί τους μια ζωή.

Συγκεκρμένα οι ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν το 12ο έτος ηλικίας στις 31/12/2023, θα αποκτήσουν αυτόματα ΑΦΜ με βάση τα στοιχεία φορολογίας εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

Η ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους γίνεται ψηφιακά και οι γονείς θα ενημερώνονται για τον ΑΦΜ που αποδόθηκε στο παιδί τους ηλεκτρονικά με τους εξής τρόπους:

  • Ηλεκτρονική ειδοποίηση στο email που έχουν δηλώσει στην εφορία
  • Ανάρτηση στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο/Επικοινωνία / τα μηνυματά μου

Επίσης τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανήλικου θα εμαφνίζονται στο εξής ως «σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων στην κατηγορία του Μητρώου στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό πάνω από 350.000 ανήλικοι θα αποκτήσουν ΑΦΜ, ενώ μέχρι σήμερα οι αιτήσεις κάθε χρόνου κυμαίνονται περίπου στις 80.000.

Στόχος στην επόμενη φάση, είναι η αποδοση ΑΦΜ σε όλα τα παιδιά από το πρώτο έτος της ηλικίας τους .

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι με την απόκτηση ΑΦΜ ο ανήλικος δεν καθίσταται υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης, παρά μόνο αν συντρέχουν λόγοι όπως από την παροχή της προσωπικής εργασίς του και από σύνταξη λόγω θανάτου ενός εκ των δύο γονέων του.