ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για μείωση χρέους και ρυθμό ανάπτυξης – Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα

ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για μείωση χρέους και ρυθμό ανάπτυξης – Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα
AP photo

ΔΝΤ: Θετικά σχόλια για τις επενδύσεις και τη μείωση της ανεργίας - Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα

Θετικές εκτιμήσεις και εύσημα για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, αποδίσε στην έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την ώρα που ΑΕΠ και χρέος επανήλθαν σε επίπεδα προς της πανδημίας, το ΔΝΤ δίνει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το 2023 και 2% για το 2024.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά με το χρέους του να μειώνεται ως αναλογία του ΑΕΠ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Παράλληλα θετικά είναι και τα σχόλια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ συστήνει περιορισμό στις μισθολογικές διεκδικήσεις στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.

Όπως επισημαίνεται, πως η άνοδος του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση που ενισχύθηκε λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της σταδιακής μείωσης των υπερβολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Όσον αφορά τις επενδύσεις και το ποσοστό ανεργίας, τα σχόλα είναι θετικά.

Στην έκθεση του ΔΝΤ δίδεται επίσης έμφαση στη συνεχή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες λειτούργησαν ήδη θετικά στην αγορά. Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν ότι η συνολική οικονομική δυναμική παρέμεινε ισχυρή το τρίτο τρίμηνο παρά μια σειρά από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και πλημμύρες).

Εν μέσω αύξησης των εσόδων, η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 2% μεσοπρόθεσμα θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετο χώρο για δημόσιες επενδύσεις και κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες.

Παρόλα αυτά, η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις λόγω της σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου δομικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Για τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός και ο δομικός δείκτης επιβραδύνθηκαν στο 3,8% και 3,6% αντίστοιχα, εξαιτίας της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων βάσης, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω της σύσφιξης της αγοράς εργασίας.

Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν πάνω από 50% από το κατώτατο σημείο το 2017, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει ότι επίσης πως μία πιθανή κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο και να προκαλέσει ανανεωμένες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αλλά και να υπονομεύσει το κλίμα εμπιστοσύνης.

Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μεγάλες τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι κάτω του 5%.

Ο χαμηλότερος δείκτης ΜΕΔ, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, έχουν συμβάλει σε ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια.

Τέλος σημειώνεται, ότι εν μέσω συνεχιζόμενων εισροών καταθέσεων λόγω ισχυρής ανάπτυξης, το τραπεζικό σύστημα διατήρησε επίσης σημαντικά αποθέματα ρευστότητας παρά τις σημαντικές αποπληρωμές των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO).

Διαβάστε επίσης:

Όλα τα λεφτά στα εμπορεύματα - Η προτροπή ενός γκουρού που ρίχνει «κόκκινο» στις μετοχές

Τέλος τα μετρητά – Όλα τα λεφτά σε μετοχές, ομόλογα

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πώς θα θέσετε το όχημά σας σε ακινησία