ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέψεις για «χριστουγεννιάτικο μποναμά» στους ευάλωτους

Σκέψεις για «χριστουγεννιάτικο μποναμά» στους ευάλωτους
Αρχείου Eurokinissi

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να σφάζονται οι τάσεις και οι ομάδες, στην κυβέρνηση προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της οικονομίας, των αυξήσεων και της φορολογίας

Ομολογουμένως πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα που δημιουργεί μια δύσκολη εξίσωση. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να βρει δίκαιη λύση και μετριάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε αρκετές ομάδες της κοινωνίας.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Μαξίμου είναι το αποκαλούμενο κίνημα της «γραβάτας». Το μέτωπο, που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ανοιχτή γραμμή Μεγάρου Μαξίμου και Υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται ότι φέρνει αλλαγές αλλά όπως λένε πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών, δεν θα αλλάζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου.

Τη συγκεκριμένη κατεύθυνση επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Χωρίς να υπάρχει διάθεση υποχώρησης ή παρέκκλισης από τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, εμείς θέλουμε να δούμε και να εξετάσουμε σημειακές παρεμβάσεις». Άλλωστε αποτελεί διακηρυγμένη απόφαση να κλείσουν, δια της συγκεκριμένης παρέμβασης, οι «μαύρες τρύπες» στο φορολογικά έσοδα. Για αυτό το λόγο οι διορθώσεις που θα πραγματοποιηθούν δεν θα προβλέπουν προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων περιφερειών και πολύ περισσότερο την εξαίρεση κλάδων. «Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε απέναντι κανέναν. Δεν σημαίνει ότι το 71%, που δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό, φοροδιαφεύγει, ούτε το υπόλοιπο 29% δεν φοροδιαφεύγει», υπογράμμισε εκ νέου ο Παύλος Μαρινάκης για να αναδείξει την πραγματική διάσταση της κυβερνητικής στόχευσης.

Στόχος των αλλαγών όπως περιγράφονται από κυβερνητικά στελέχη είναι να αρθούν οι αδικίες που προκαλεί ο οριζόντιος χαρακτήρας του συγκεκριμένου τρόπου φορολόγησης. Κατά πληροφορίες συζητείται ένα ευνοϊκότερο καθεστώς για όσους εκτός από τη χρήση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, φορολογούνται και στα εισοδήματα που εμφανίζουν από τη μισθωτή εργασία τους.

Παρεμβάσεις επί τα βελτίω αναμένονται και για άλλες κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίες ήδη έχουν κωδικοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και προφανώς έχουν τεθεί υπόψιν του Μεγάρου Μαξίμου. Βάσει αυτής φαίνεται ότι τίθενται υπό επανεξέταση και οι περιπτώσεις φορολογούμενων που εμφανίζουν προσόδους από αγροτικές εργασίες, όπως επίσης για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από την εκμίσθωσή τους. Οι κεραίες του Μεγάρου Μαξίμου πάντως καταγράφουν και το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει με βάσει τον προγραμματισμό ώστε το νέο νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Τη ίδια ώρα από την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τον Οκτώβριο τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο. Συνεπώς ανοίγει ένας νέος δρόμος για να αποδοθούν κάποια αυτά τα χρήματα ως βοήθημα, ως έκτακτη στοχευμένη παροχή σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν αποκλείεται τα 200 εκατομμύρια να διατεθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα.

Σχετικές ειδήσεις