ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η «επιστροφή» στην επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch

Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η «επιστροφή» στην επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch

Επενδυτική βαθμίδα: Για μεγάλη εθνική επιτυχία και σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα ακόμα πιο ψηλά, έκανε λόγο σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης

Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις του οίκου Fitch, του 4ου κατά σειρά, που προχωρά στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ-, κατατάσσοντας τα ελληνικά ομόλογα στη επενδυτική βαθμίδα.

Όπως τονίζει ο οίκος Fitch αναμένεται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε σημαντική πτωτική τάση, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, την πάνω από τον στόχο εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους.

Για μεγάλη εθνική επιτυχία και σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα ακπομα πιο ψηλά, έκανε λόγο σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως επισημοποιείται η ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον κ.Χατζηδάκη το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Αναφερόμενος στις επισημάνσεις του διεθνούς οίκου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε το ρεκόρ της μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ , από το 205 % κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8 % εφέτος και 141,2 % του ΑΕΠ το 2027.

Επίσης, τις επισημάνσεις για την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα.

Το χρονικό των αναβαθμίσεων

Τον χορό των αναβαθμίσεων άνοιξε στις 20 Ιουλίου ο ιαπωνικός οίκος R&I που αναβάθμισε την Ελλάδα και την ενέταξε σε επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ακολούθησε στις αρχές Αυγούστου, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings o oποίος ενέταξε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο δεν αναγνωρίζονταν από την ΕΚΤ. Όμως στις 10 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποδέχθηκε τον συγκεκριμένο οίκο ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Στη συνέχεια η DBRS αναβάθμισε το Σεπτέμβριο την ελληνική οικονομία, δίνοντάς της, την επενδυτική βαθμίδα. Μία εβδομάδα αργότερα, η Moody’s προχώρησε στην διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας κατατάσσοντας την μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Τον Οκτώβριο ένας από τους μεγάλους οίκους, ο Standard & Poor’s «χάρισε» στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, μέσω αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.