ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσάπαλος για «κόκκινα» δάνεια: Οι άνεργοι δανειολήπτες εξαιρούνται από την προκαταβολή 10%

Τσάπαλος για «κόκκινα» δάνεια: Οι άνεργοι δανειολήπτες εξαιρούνται από την προκαταβολή 10%
Pixabay

Τι πετυχαίνει με τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια 

Σε διευκρινίσεις για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, σημειώνοντας ότι οι άνεργοι εξαιρούνται από την υποχρέωση της προκαταβολής του 10% της ρύθμισης του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αναφορικά με τον νέο νόμο, ο κ. Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ περιέγραψε τρία συγκεκριμένα πράγματα που πετυχαίνει με τις αλλαγές που φέρνει. Το πρώτο είναι η θέσπιση κανόνων διαφάνειας και σωστής ενημέρωσης στους servicers, δηλαδή στις εταιρείες εκείνες οι οποίες διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. «Πάρα πολλά παράπονα, πάρα πολλές καταγγελίες πολιτών και σε εμάς και στο Συνήγορο του Πολίτη ως προς την αδυναμία τους να μπορέσουν να βγάλουν άκρη με κάποιους από τους servicers. Να μάθουν για παράδειγμα ποιο είναι το επιτόκιο τους, τι δοσολόγιο υπολείπεται, ποιο είναι το ύψος της οφειλής, να κάνουν ένα διακανονισμό. Δεν μπορούσαν ακόμα και στα στοιχειώδη, στα βασικά, σε πράγματα τα οποία με τις τράπεζες έχουν λυθεί προ πολλού τέτοιου είδους ζητήματα, να βγάλουν άκρη» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος.

Το δεύτερο, συνέχισε ο κ. Τσάπαλος, έχει να κάνει με τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Ο νόμος, έτσι όπως ψηφίστηκε χθες, προστατεύει 100% τον ευάλωτο δανειολήπτη, εκείνον ο οποίος είναι άνεργος, εκείνος ο οποίος δεν έχει παρά ελάχιστα εισοδήματα και απειλείται η πρώτη του κατοικία σε πλειστηριασμό. Για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και καθημερινά βλέπουμε περιπτώσεις ατόμων να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους, δεν χρειάζεται το 10% προκαταβολή. Έχουν εξαιρεθεί από την πρόβλεψη του νόμου αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνουν 10% προκαταβολή. Υποχρεωτικά ο servicer και η τράπεζα, όπως και το Δημόσιο, από εδώ και στο εξής θα αποδέχονται την απόφαση του εξωδικαστικού χωρίς προκαταβολή» επισήμανε. Εάν θέλει ο servicer να προσβάλει την απόφαση του εξωδικαστικού θα πρέπει να πάει δικαστικά και να αποδείξει με δικά του έξοδα κατά πόσον έχει δίκιο ή όχι», προσέθεσε ο κ. Τσάπαλος.

«Για όλους τους υπόλοιπους», σημείωσε, «υπάρχει αυτή η πρόβλεψη του 10% σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχουν φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι ουσιαστικά, λίγο πριν τον πλειστηριασμό».

«Θυμίζω όμως ότι οι servicers όλα αυτά τα χρόνια τι ποσοστά προκαταβολής ζητούσαν, ζητούσαν 30, 35, 40%. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι τους συμφέρει τους servicersόταν έχει πάει στο χείλος του γκρεμού το σπίτι να το πάρουν παρά να αποδεχτούν μια προκαταβολή από τους δανειολήπτες. Εμείς τους επιβάλλουμε να πληρώνουν οι δανειολήπτες μόνο το 10%, το ελάχιστο δηλαδή και όχι 30, 35, 40%. Και αυτό νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρόβλεψη του εξωδικαστικού» τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Ακόμα μία πρόβλεψη για όλους τους δανειολήπτες, ασχέτως αν είναι ευάλωτοι ή όχι, ειναι ότι μπορούν να δουν επιπλέον κούρεμα της οφειλής έως 28% εάν έχουν εμπράγματη εξασφάλιση και επίσης μειώνεται στο 3% το επιτόκιο της δόσης.

«Μέχρι πρότινος ήταν ένα μικτό επιτόκιο και σταθερό και euribor, ξέρουμε όλοι ότι με βάση το euribor εκτινάχθηκαν τα επιτόκια. Τώρα λοιπόν λέμε 3% στάνταρ κλειδωμένο επιτόκιο για την κάθε δόση του εξωδικαστικού. Θεωρούμε ότι ανοίγουμε τον δίαυλο για πάρα πολλούς δανειολήπτες που ήταν εγκλωβισμένοι και όμηροι όλα αυτά τα χρόνια. Μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, να βάλουν μέσα και τα χρέη τους σε εφορία και ΕΦΚΑ, να κάνουν ένα καλό διακανονισμό και με κούρεμα, όπως περιέγραψα, με ένα ευνοϊκό επιτόκιο που δεν το βρίσκεις αυτό το επιτόκιο σε καμία ρύθμιση με τράπεζα και να μπορέσουν έτσι να αντέξουν, να διευθετήσουν τα χρέη τους και να σώσουν πρωτίστως το σπίτι τους» είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.