ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: «Καλπάζουν» και πάλι οι τιμές - Στα 200 ευρώ πλησιάζει ο τενεκές

Ελαιόλαδο: «Καλπάζουν» και πάλι οι τιμές - Στα 200 ευρώ πλησιάζει ο τενεκές
Getty Images

«Οι τιμές παραγωγού έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου 

Με τις τιμές του ελαιολάδου να έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Οι εκτιμήσεις για μειωμένη φετινή παραγωγή προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις ενώ μέσα σε δέκα μέρες στην Κρήτη οι τιμές έχουν εκτιναχθεί από τα 8 ευρώ στα 9 με 9,20 ευρώ το κιλό.

Για νέες αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, Μύρωνας Χιλετζάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr.

O Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου.

«Οι τιμές παραγωγού ανέβηκαν και έχουν φτάσει στα 9 με 9,20 ευρώ το κιλό. Αυτή η αύξηση που αγγίζει το 1 ευρώ έγινε σε 10 μέρες.

Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα με πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής», αναφέρει ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης.

Και προσθέτει: «Η τιμή του τενεκέ τώρα είναι στα 170 ευρώ και σε λίγες μέρες θα εκτιναχθεί στα 200 ευρώ.

Όσον αφορά την τιμή στο ράφι το ελαιόλαδο μπορεί να περάσει τα 16-17 ευρώ το λίτρο».

Η χειρότερη των τελευταίων 100 ετών η φετινή χρονιά

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη χώρα μας, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία, είναι καταστροφική. Η παραγωγή ελαιοκάρπου είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες, που εξαρτώνται από την ελαιοκαλλιέργεια για το εισόδημά τους. Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία.

Εκτιμάται πως μέχρι τις γιορτές έως το 50% των ελαιουργείων στο Ηράκλειο θα κλείσει πρόωρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου neakriti.gr.

Την ίδια ώρα, ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 100 ετών χαρακτηρίζουν συνδικαλιστές τη φετινή, όπως επισημαίνεται.

Μάλιστα λόγω της περιορισμένης παραγωγής, τα περισσότερα ελαιουργεία δεν λειτουργούν καθημερινά όπως προηγούμενες - χρυσές - χρονιές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα, μόλις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

«Οι ελιές σε ένα λιοστάσι είναι εδώ, δεν υπάρχει παραγωγή», λένε στην κάμερα του Alpha ελαιοπαραγωγοί. Βλέπουν τα δέντρα τους χωρίς καρπούς και αυτός είναι ο λόγος που οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της ακαρπίας.

Όπως λένε αγρότες από την Αχαΐα, δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων ετών. «Αυτό το πράγμα έχουμε να το ζήσουμε πάνω από 20 χρόνια», σημειώνουν. Στη Χαλκιδική η οικονομική ζημιά θα αγγίξει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν. «Ζητάμε τουλάχιστον το 50% του κόστους καλλιέργειας, το οποίο βγαίνει από κρατική υπηρεσία», λένε.

Στα όριά τους βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στη Μαγνησία. Όσα ελαιόδεντρα τους απέμειναν από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι χωρίς καρπό. «Η περιοχή έχει χτυπηθεί από την κλιματική αλλαγή τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία και αυτό είναι εμφανές. Είναι συνεχής η απώλεια καρπού», συνεχίζουν.

Την ίδια ώρα η τιμή του ελαιολάδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ένα λίτρο που κόστιζε πέρυσι 1,5 ευρώ φέτος πωλείται 14,48 ευρώ. «Ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Προσφορά δεν υπάρχει, οπότε η ζήτηση είναι αυξημένη. Επομένως, αυξάνεται και το προϊόν», συμπληρώνουν.