ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αυξήσεις θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι κα ελεύθεροι επαγγελματίες

Τι αυξήσεις θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι κα ελεύθεροι επαγγελματίες
UNSPLASH.

Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν τον πραγματικό ρυθμό αύξησης των μισθών, μέσα στο 2024.

Το 2024, φέρνει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, η οποία θα επηρεάσει άμεσα και τις τσέπες των πολιτών. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση φορολογίας σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, μείωση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και «σαρωτικούς» φορολογικούς ελέγχους με «σύμμαχο» τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και την τεχνητή νοημοσύνη.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια, το «ξεπάγωμα» των τριετιών για περίπου 100.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για διαμόρφωση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, είναι τρεις καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν τον πραγματικό ρυθμό αύξησης των μισθών, εντός του 2024.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας θα «κλείσει» αυξημένο κατά 7,9 μονάδες το 2023, ενώ, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά επιπλέον 7,1 μονάδες το 2024.

Αντίστοιχα, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό, από +6,2 μονάδες το 2023, θα αυξηθεί επιπλέον κατά 5,4 μονάδες το νέο έτος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την παραγωγικότητα της εργασίας που προκύπτει σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και τη συνολική απασχόληση.

Εκεί, η αύξηση είναι πολύ μικρότερη, μόλις 0,7 μονάδες για το 2023 και κάτι ανάλογο θα συνεχισθεί και το 2024, με νέα αύξηση, που όμως δεν θα υπερβεί τη μία μονάδα. Η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, περιορίζεται κάπως, στις 5,5 μονάδες το 2023 και στις 4,4 μονάδες εφέτος, παραμένοντας υψηλό.

Παράλληλα, τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα υποδεικνύουν πως στον επιχειρηματικό τομέα, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, υπεγράφησαν 152 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν μόλις 70.940 μισθωτούς. Μάλιστα, μόνον οι 45 εξ αυτών (29,6%) περιλαμβάνουν αυξήσεις μισθών. Οι υπόλοιπες δεν συμπεριέλαβαν μισθολογικές ρυθμίσεις, ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει να μεταφερθούν οι όποιες αυξήσεις στο σύνολο της αγοράς εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως σε έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, επισημάνθηκε κατά τον προηγούμενο χρόνο, εννέα στους δέκα εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα μείωσαν την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής, ενώ, το 65% δεν έλαβε κάποια αύξηση στον μισθό του και το 25% εργάσθηκε παραπάνω από το κανονικό του ωράριο – και εξ αυτών, το 48% δεν έλαβε αμοιβή γι’ αυτό.

Ο μέσος μισθός

Με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης να αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ έως το 2027, θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 1.283 ευρώ το 2024, στα 1.350 ευρώ το 2025, στα 1.420 ευρώ το 2026 και στα 1.495 ευρώ το 2027.

Παράλληλα, οι μεγάλες εταιρείες ενισχύουν το εισόδημα εργαζομένων με παροχές (διατακτικές, κουπόνια για βενζίνη και τρόφιμα) καθώς εάν τα προσέθεταν στους μισθούς τους, τα περισσότερα θα κατέληγαν στην εφορία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο είναι αφορολόγητες έως του ποσού των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Αυξήσεις στο Δημόσιο

Περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται για πρώτη φορά ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια. Το μέσο ετήσιο όφελος που θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι φθάνει τα 1.476 ευρώ, δηλαδή θα κερδίσουν πάνω από έναν επιπλέον μισθό το χρόνο.

Οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, αυξάνονται κατά 70 ευρώ. Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί.

Σχετικές ειδήσεις