ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας - Περιορίζονται κατά 30% οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών

Δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας - Περιορίζονται κατά 30% οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με αναλυτική παρουσίαση.

Τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές καταδίκασε ο υπουργός Ανάπτυξης στην παρουσίαση των μέτρων κατά της ακρίβειας, διαμηνύοντας πως «δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε δραστικά μέτρα:

-Μειώνονται παροχές σε σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, περιορίζονται κατά 30% οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο αυτό αφορά απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν.

-Αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Δεν θα γίνονται προωθητικές ενέργειες στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ.

-Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι, για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα τους στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.

Τονίζοντας τη σημασία των μέτρων, είπε πως επιτυγχάνεται άμεση μείωση της τιμής στα ράφια και επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή.

Σημείωσε πως στην πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής έχουν ενταχθεί 1.300 προϊόντα από 100 προμηθευτές, τα οποία έχουν μειωμένες τιμές στα ράφια κατά τουλάχιστον 5% για τους επόμενους έξι μήνες.

Επίσης, διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει σε ισχύ το καλάθι του νοικοκυριού.

Τέλος, έστειλε το μήνυμα πως οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια και τις παραπλανητικές εκπτώσεις θα συνεχιστούν.