ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το θέμα των περικοπών δώρων και επιδομάτων

Επικουρικές συντάξεις: Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το θέμα των περικοπών δώρων και επιδομάτων

Οι αντικρουόμενες αποφάσεις ΣτΕ και Αρείου Πάγου οδήγησαν την παραπομπή για επίλυση της συνταγματικότητας ή μη των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις στο ΑΕΔ προς οριστική κρίση

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπει ο Άρειος Πάγος το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της κατάργησης των τριών δώρων - επιδομάτων στις επικουρικές μόνο συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που έγιναν για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 με το «νόμο Κατρούγκαλου.

Εννέα χρόνια μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατά πλειοψηφία (14 υπέρ έναντι 11 κατά), έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και των τριών δώρων των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012, ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ τις σχετικές περικοπές αφού «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και όχι μόνο.

Στο σκεπτικό τους οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι δεν είναι συνταγματικά αναγκαία η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης επιπτώσεων πριν γίνουν οι περικοπές των επιδομάτων, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ. Κατά την απόφαση, για το κύρος της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης δεν απαιτείται «προηγούμενη εκπόνηση μελέτης επιπτώσεων των ρυθμίσεων (κατάργησης δώρων) στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, κατόπιν συνυπολογισμού και των λοιπών οικονομικών επιβαρύνσεων αυτών».

Εξαιτίας των αντίθετων αποφάσεων μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου οι εργατοδίκες του Β2 Τμήματος παρέπεμψαν το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της κατάργησης των επικουρικών συντάξεων για το επίμαχο 11μηνο στο ΑΕΔ προς οριστική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τέσσερις συμβούλους της Επικρατείας και τέσσερις αρεοπαγίτες. Πλέον, αναμένεται η πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του ΑΕΔ Ευαγγελία Νίκα, να προσδιορίσει την ημερομηνία της δικασίμου της επίμαχης υπόθεσης.