Κώτσηρας: Έως και 30% μειώσεις για τα ακίνητα θα δουν φέτος 500.000 φορολογούμενοι
Τη μείωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους μικρών οικισμών στην περιφέρεια, επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
O Γιώργος Κώτσηρας
Snapshot
- Περίπου 500.000 φορολογούμενοι που φορολογούνταν βάσει τεκμηρίων θα δουν μειώσεις φόρου έως 30% για ακίνητα.
- Οι κάτοικοι μικρών οικισμών στην περιφέρεια θα έχουν μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε οικισμούς κάτω των 1.500 κατοίκων μειωμένη τεκμαρτή φορολόγηση κατά 50%.
- Γυναίκες που θα γεννήσουν το 2025 θα απαλλαγούν από τον τεκμαρτό υπολογισμό φόρου εισοδήματος, ενώ όσοι ανοίγουν κλειστά ακίνητα ή τα μετατρέπουν σε μακροχρόνια μίσθωση θα έχουν τριετή φοροαπαλλαγή.
- Έγιναν διασταυρωτικοί έλεγχοι για ασφάλιση και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, με αποστολή 297.561 προστίμων για παραβάσεις.
- Οι φορολογικές δηλώσεις φέτος υποβάλλονται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί τάξη και σαφήνεια στη διαδικασία.
Στις σημαντικές μειώσεις φόρου που θα δει μεγάλη μερίδα πολιτών στις φορολογικές τους δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Action 24».
Χθες, Δευτέρα, άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και, όπως επισήμανε ο κ. Κώτσηρας, φέτος για πρώτη φορά περίπου 500.000 πολίτες οι οποίοι φορολογούνταν βάσει τεκμηρίων θα δουν σημαντικές μειώσεις, ύψους περίπου 30% για τα ακίνητα και μεσοσταθμικά 50% για τα αυτοκίνητα.
Επιπλέον, ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, σε οικισμούς μέχρι 1.500 κατοίκους, θα έχουν μείωση της τεκμαρτής φορολόγησης κατά 50%, ενώ απαλλαγή από τον τεκμαρτό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος θα έχουν γυναίκες που γέννησαν το 2025. Επίσης, όσοι άνοιξαν κλειστά ακίνητα ή τα μετέτρεψαν από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, θα έχουν τριετή φοροαπαλλαγή, ενώ σημαντική μείωση φόρου προβλέπεται και για δαπάνες ανακαίνισης κατοικιών.
Οι φορολογικές αυτές ελαφρύνσεις έρχονται σε συνέχεια των ήδη μειωμένων παρακρατήσεων φόρου που εφαρμόζονται από 1ης Ιανουαρίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, κυρίως σε οικογένειες με παιδιά και νέους, σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη μείωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους μικρών οικισμών στην περιφέρεια.
Παράλληλα, ο κ. Κώτσηρας τόνισε τη σημασία του σταθερού και σαφούς πλαισίου υποβολής των δηλώσεων, οι οποίες πλέον «ανοίγουν και ολοκληρώνονται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ώστε να υπάρχει τάξη για τους φορολογούμενους και τη διοίκηση».
297.561 πρόστιμα για αυτοκίνητα χωρίς ασφάλιση ή χωρίς τέλη
Τάξη μπαίνει φέτος και στο ζήτημα της ασφάλισης των οχημάτων και της καταβολής τελών κυκλοφορίας. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν συνεργασίας της ΑΑΔΕ με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διενεργήθηκαν διασταυρωτικοί έλεγχοι, εντοπίστηκαν πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν χωρίς ασφάλιση ή χωρίς πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας και εστάλησαν 297.561 πράξεις επιβολής προστίμου.
«Θέλουμε να μπει τάξη και αυτό το έχουμε καταφέρει τόσο στο θέμα της ασφάλειας όσο και με τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, προκειμένου να μπορούμε να γυρίζουμε πίσω στους πολίτες αυτά τα οποία εισπράττουμε. Διότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών στην Ελλάδα, οι συνεπείς και οι μη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας.
Αναφερόμενος στη γενικότερη οικονομική κατάσταση και ιδίως στην αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι «γίνονται παρεμβάσεις σταδιακά, με κλιμάκωση, με αξιοπιστία, υπευθυνότητα και κοστολόγηση, προκειμένου να έχουμε και τώρα, αλλά να μπορούμε να στηρίζουμε και μετά».
«Έχουμε καταφέρει με τους κόπους των Ελλήνων πολιτών και με μία μεθοδολογική, σοβαρή προσέγγιση όλα αυτά τα χρόνια, η χώρα μας να έχει αξιόπιστα δημοσιονομικά, ώστε να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, όταν χρειάζεται και να μη μένει κανένας πολίτης πίσω» υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.
Διαβάστε επίσης