ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 453 εκατ. δολ. στην Barclays προανήγγειλε ο Κάμερον

Πρόστιμο 453 εκατ. δολ. στην Barclays προανήγγειλε ο Κάμερον

Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της τράπεζας Barclays, εξαπέλυσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον

ο οποίος ζήτησε από την διοίκηση της τράπεζας «να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα αφού έρευνα κατέδειξε ότι χειραγώγησε τα διατραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων επί σειρά ετών». Είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους κατηγόρησε ευθέως μια τράπεζα για χειραγώγηση.

Ο οίκος καλείται τώρα να καταβάλει ποσό ύψους 290 εκατ. στερλινών (453 εκ. δολ.) στις αμερικανικές και βρετανικές αρμόδιες χρηματοοικονομικές αρχές, στο πλαίσιο ενός διακανονισμού μετά τις κατηγορίες σε βάρος της ότι χειραγώγησε τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά.

Συγκεκριμένα η τράπεζα προσπάθησε να χειραγωγήσει το Libor, καθώς και το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο, Euribor, τα οποία διέπουν παράγωγα συμβόλαια αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς και χρησιμοποιούνται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τον εταιρικό δανεισμό.

Η όλη υπόθεση η οποία ταρακούνησε τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας, έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν διέρρευσαν στον τύπο emails τα οποία αποδείκνυαν τις μυστικές συμφωνίες μεταξύ των υπαλλήλων.

«Φίλε, σου χρωστάω μεγάλη χάρη. Έλα μια μέρα από το γραφείο μετά τη δουλειά και θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι Bollinger», έγραφε σε ένα email ανώτερο στέλεχος άλλου τραπεζικού οργανισμού απευθυνόμενος σε άλλο υπάλληλο της Barclays.

Οι υπάλληλοι της τράπεζας αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο superstar, γιατί κατάφερναν να καλύπτουν τα ίχνη των «παζαριών» που έκαναν.