ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Κατά 4,3% αυξήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα

Πορτογαλία: Κατά 4,3% αυξήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα

Κατά 4,3% του ΑΕΠ αυξήθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας, στα τέλη Μαρτίου, έναντι 4,2% στα τέλη του περασμένου έτους, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE).

Κατά το πρώτο τρίμηνο μόνο, σύμφωνα με το ΙΝΕ, το έλλειμμα της δημοσίας διοίκησης ανήλθε σε 3,217 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει--σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης--ότι αυξάνει το έλλειμμα στο 7,86% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο (έναντι 7,5% την αντίστοιχη περίοδο το 2011), την ώρα που η χώρα έπρεπε βάσει της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ και το ΔΝΤ να το μειώσει στο 4,5% του ΑΕΠ ως τα τέλη του έτους.

Η «ελαφρά αύξηση» του δημοσιονομικού χρέους για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2012 «αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των εσόδων από τη φορολογία επί της παραγωγής (-1,7%) και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών (+12%)» επεξηγεί στην ανακοίνωσή της το ΙΝΕ.

Το έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ επετεύχθη το περασμένο έτος χάρη στα έκτακτα έσοδα από φορολογία που έφθασε σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ, χωρίς τα οποία το έλλειμμα θα είχε φθάσει το 7,7% του ΑΕΠ.

Μολαταύτα, οι αιματηρές περικοπές και η λιτότητα που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα, σε αντάλλαγμα για το δάνειο 78 δισ. ευρώ που της χορήγησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, θα προκαλέσει ύφεση 3% του ΑΕΠ και ανεργία 15,5%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις. Ήδη τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, έδειξαν μείωση των δημοσιονομικών εσόδων και αύξηση των δαπανών, που σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές προδικάζουν εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.