ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόικα και Eurogroup κρίνoυν την επόμενη δόση

Τρόικα και Eurogroup κρίνoυν την επόμενη δόση

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ αλλά και του υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «εκφράζουν απλώς τα συναισθήματα των δύο, εν αναμονή της έκθεσης της τρόικα», ενώ «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ενιαία», δηλαδή αναμένει την έκθεση της Τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου και κατόπιν την απόφαση του Γιούρογκρουπ, αν θα δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα.

Αυτό υποστήριξε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, σε μια προσπάθεια να πείσει τους δύσπιστους δημοσιογράφους ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει «ξεγράψει» την Ελλάδα.

Η προσπάθεια αυτή δεν είχε όμως το χαρακτήρα και το ύφος παλιότερων δηλώσεων, όπου η γερμανική κυβέρνηση εξέφραζε κατηγορηματικά και έντονα την επιθυμία παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ

Είναι ενδεικτικό ότι, ερωτηθείς για τις προθέσεις και διαθέσεις της Α. Μέρκελ αναφορικά με τη χορήγηση και τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Στράιτερ δεν θέλησε να απαντήσει, παραπέμποντας εκ νέου στην έκθεση της Τρόικας. Επίσης αναφορικά με το ΔΝΤ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφορία αλλά ούτε και ενδείξεις ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Η αποστασιοποίηση αυτή -τουλάχιστον σε σύγκριση με παλαιότερες τοποθετήσεις- του Βερολίνου από την Αθήνα, εκφράστηκε και στην απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κοτέ στην εξής ερώτηση: πως θα καλύψει η Ελλάδα τις ανάγκες της τον Αύγουστο, αν το Γιούρογκρουπ αποφασίσει για την επόμενη δόση το Σεπτέμβριο; Θα πρέπει να αναζητήσει δάνεια στις χρηματαγορές, δήλωσε κατηγορηματικά η κ. Κοτέ.