ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tι ζήτησε η Τρόικα

Tι ζήτησε η Τρόικα

Αισιόδοξοι και χαλαροί εμφανίστηκαν χτες οι εκπρόσωποι των εταίρων μας στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όπου τους παρουσιάστηκαν τα ισοδύναμα μέτρα των 11.5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Η συνάντηση κράτησε δυο ώρες και οι εκπρόσωποι αναχώρησαν εμφανώς ικανοποιημένοι. Χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμσεν, σχολίασε «Excellent! Good meeting», ενώ ο Ματίας Μορς απάντησε: «still few days more...».

Για τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε, το πακέτο μέτρων των 11.5 δισ. ευρώ που τους παρουσιάστηκε κρίθηκε ανεπαρκές, αμφισβητώντας σε πολλά από αυτά την αποδοτικότητα που έχει υπολογιστεί.

Η επόμενη συνάντηση (και μάλλον η τελευταία για αυτό το καλοκαίρι) θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τότε οι επικεφαλής θα μελετήσουν τις προτάσεις που έκανε η ελληνική πλευρά.

Τα μέτρα αναμένεται τελικώς να ανακοινωθούν το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου και η επόμενη δόση να δοθεί αρχές Οκτωβρίου. Στο διάστημα που μεσολαβεί, τα συναρμόδια υπουργεία θα εξειδικεύσουν τα μέτρα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το οριστικό πακέτο θα ανακοινωθεί και επισήμως πριν από την ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Τα μέτρα που συζητούνται:

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Η μείωση των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ, κατά ποσοστό που θα ξεκινά από 10% και ίσως κλιμακώνεται για υψηλότερες συντάξεις.

Η βέβαιη πλέον περικοπή κατά 23% του εφάπαξ στο Δημόσιο και η επέκταση του μέτρου σε όλα τα Ταμεία.

Η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

Η επέκταση και στις ΔΕΚΟ του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο από την 1η Νοεμβρίου 2011. Ενδεχομένως η εφαρμογή να ξεκινήσει εντός του 2012 και όχι από την 1-1-2013.

Ο καθορισμός ανώτατου ύψους συντάξιμων αποδοχών, μεταξύ 2.200-2.400 ευρώ, με κατάργηση των διπλών ή τριπλών συντάξεων.

Η περικοπή, μέσω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, 87 επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα. Εξαιρούνται ΕΚΑΣ και επίδομα ανεργίας.

Η μείωση κατά 30 ευρώ όλων των συντάξεων του ΟΓΑ ακόμα και των κατώτατων των 360 ευρώ, ως ισοδύναμο για την μη κατάργηση των εξισωτικών αποζημιώσεων.

Η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο και επιδομάτων που έχουν απομείνει.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που θα επιφέρει η φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ισχύσει το 2013, για τα εισοδήματα του 2012 και μετά.

Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να αποφύγει νέα μείωση στα ειδικά μισθολόγια και στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

Τέλος γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν σε 10 δόσεις οι φόροι εισοδήματος, μέτρο όμως για το οποίο η τρόικα ζήτησε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για τα έσοδα που θα χάσει το υπουργείο το 2012.

Οι ξένοι ελεγκτές αντιδρούν για συγκεκριμένους λόγους στη ρύθμιση, επειδή, όπως υποστηρίζουν, αν οι δόσεις είναι δέκα, η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος θα ολοκληρωθεί το Μάιο και ένα σημαντικό μέρος των εσόδων θα εγγραφεί ως έσοδο του προϋπολογισμού του 2013. Το ποσό που εκτιμούν ότι θα πληρωθεί από το Μάρτιο μέχρι και το Μάιο ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Δαιβάστε επίσης:

Προβληματισμός για τις αλλαγές που ζητάει σε πρώτη φάση η Τρόικα