ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: €30.000 για κάθε ζημιωμένο της Aspis

ΥΠΟΙΚ: €30.000 για κάθε ζημιωμένο της Aspis

Να αποζημιωθούν όλοι οι ασφαλισμένοι της Aspis με το ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ φέρεται να προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στο Σύλλογο των ζημιωθέντων της εταιρίας, υπολογίζοντας ότι το ποσό αυτό καλύπτει το 95% των ασφαλισμένων της.

Ο Σύλλογος δε συμφωνεί με την πρόταση και ζητά να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων σε δόσεις ανάλογα με τις λήξεις των συμβολαίων. Ζητά μάλιστα με επιστολή του προς τον υπουργό οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να καταβληθεί άμεσα η πρώτη δόση σε όσους έληξαν τα συμβόλαια τους και να μην είναι μικρότερη των 10.000 ευρώ.

Τρία χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2009, οπότε η Αspis έκλεισε, οι 250.000 ασφαλισμένοι της ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν.

Το Εγγυητικό Κεφάλαιο που συστάθηκε με το νόμο 3867/2010, δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να δώσει τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων, που αντιστοιχούν στο 70% των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον σύλλογο των Ζημιωθέντων, η διαδικασία εκκαθάρισης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ακόμα κι αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να λάβουν το 70% των οφειλομένων από το εγγυητικό κεφάλαιο.

Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων του ομίλου της Ασπίς (Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value), ανέρχεται σε 964 εκατ. ευρώ. Τα 631,5 εκατ. ευρώ αφορούν τα 200.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια της Ασπίς Πρόνοια, ενώ στα 332,6 εκατ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι απαιτήσεις από την Commercial Value, από τα οποία τα 206 εκατ. ευρώ είναι απαιτήσεις από συμβόλαια ζωής.

"Γερό ψαλίδι" έχουν υποστεί οι αποζημιώσεις όσων είχαν επενδύσει σε προϊόντα unit linked της Ασπίς Πρόνοια, καθώς από τα 390 εκατ. ευρώ που είναι οι αποδόσεις, το ποσό που τους αναγνωρίζεται ως αποζημίωση είναι μόλις 125 εκατ. ευρώ. Και αυτό επειδή καταπίπτουν από την αποζημίωση οι εγγυημένες αποδόσεις που υπόσχονταν τα προϊόντα αυτά και η αποζημίωση υπολογίζεται με βάση την τιμή του μεριδίου που είχε το συγκεκριμένο προϊόν κατά τον χρόνο ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρίας.

Η λύση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών -δηλαδή αποζημίωση για όλους ύψους 30.000 ευρώ-, αφ΄ ενός θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα και αφετέρου να γίνει αποδεκτή από τους ασφαλισμένους της Ασπίδας, οι οποίοι έχουν πάντα το δικαίωμα να διεκδικήσουν το σύνολο των αποζημιώσεων τους δικαστικά.

Εφόσον η τρόικα δώσει το "πράσινο φως", το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα μπορέσει να δανειστεί με εγγύηση τα μελλοντικά του έσοδα, ώστε να προχωρήσει στην άμεση αποζημίωση όλων των ασφαλισμένων με το ποσό των 30.000 ευρώ.